Реклама / Ads
2| 3276 |22.02.2021 НОВИНИ

Деклариралите се като македонски българи да получат паспорт по съкратена процедура, зоват от КЦ „Иван Михайлов“ в Битоля

.
Източник: БГНЕС
Всеки, който докаже, че на преброяването в Северна Македония се е декларирал като македонски българин, трябва да получи български паспорт по съкратена процедура. Това призоваха от културния център „Иван Михайлов“ в Битоля в писмо до президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“, цитирана от „Фокус“.
 

„Знаете, че през последните години над 100 000 българи от Македония са получили българско гражданство и още десетки хиляди са подали заявления за български паспорти. Тук в Битоля, опашки от хора чакат пред българското консулство. След това всеки от тези македонци ще отиде лично в България, за да декларира българската си самоличност и да представи документи. Въпреки масовата кампания срещу тези хора в Македония, те са не по-малко патриоти. Те обичат Македония дори повече от другите. Те не са фашисти, татари или някакво малцинство, а голяма общност от македонци, запазили българската си идентичност. Нашата публична сатанизация ни принуждава да се оправдаем, като искаме български паспорти, защото искаме да пътуваме до Европа. Това със сигурност не е вярно, защото дори с македонски паспорт пътувате без виза до Европа и в същото време повечето македонски българи не възнамеряват да напускат родината си Македония. Но днес сме изправени пред огромен проблем по отношение на предстоящото преброяване в Република Македония. „За нас, македонските българи, ще бъде трудно да преодолеем страховете, насадени през 1944 г., за да се изразяваме свободно и демократично“, се казва в писмото, изпратено до българското политическо ръководство.

 

В текста се изтъква, че десетилетията фалшификации на историята, върху които лежи държавната доктрина за сърбомакедонизма, изключват възможността за всякакъв плурализъм за етническо самоизразяване сред славянското население в Северна Македония.

 

„Стереотипите срещу нас все още са в учебниците по история и тези стереотипи нарушават правото ни на свободно изразяване. Така се стига до абсурдна ситуация: десетки хиляди идват в София за българско гражданство. Със своите подписи те се обявяват за българи по произход, а тук при преброяването не смеят да се регистрират като македонски българи. През следващите седмици в Република Македония ще се проведе ново преброяване. Ето защо апелираме към властите в България да ни помогнат да получим сигурност за онези македонци, които искат да се регистрират мирно и свободно като македонски българи. Изискваме радикално опростяване на процедурите за получаване на българско гражданство, което ще ни предпази от натиска на българофобията. Не е ли точно това значението на българското гражданство - да защитаваме правата си?! Обръщаме се към всеки гражданин на Република Македония, който с фотокопие на попълнения формуляр по време на преброяването ще докаже, че се е осмелил да се регистрира като македонски българин, за да получи българско гражданство по желание по съкратена процедура. По този начин бихме избегнали да търсим сертификати за произход, които пораждат спекулации за корупция и които могат да разкрият пред местните власти намерението ни да получим българско гражданство. Така българската държава ще защити македонските българи, декларирали се при преброяването. Като ваши братя, ние вярваме, че нашето искане ще бъде разбрано, защото това е в интерес на хората от двете страни на границата - границата, с която ни е разделила трудната ни история“, се казва в писмото, изпратено от културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3487 |22.02.2021 Политолог: От времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“ като дявол от тамян . 21| 4000 |21.02.2021 Атанас Зафиров: Опция като управление на БСП с ГЕРБ не съществува. Социалистите ще водим позитивна кампания . 12| 3619 |20.02.2021 Две дела за 4 часа - Навални е изправен пред изпитание, докато обжалва присъдата си . 8| 6262 |19.02.2021 Писмо от Битоля до Борисов и Захариева: Чакаме българските си паспорти като граждани на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads