Реклама / Ads
12| 4885 |12.09.2009 НОВИНИ

Българи против слухтенето в интернет и телефоните

.
Те са тук! Източник: infoexpress
Да спре следенето на граждани по всякакъв повод и по всякакъв начин. Под това мото се провежда акцията „Свобода, а не страх”. Тя е част от международна кампания и се организира в България от граждански организации и сдружения.
 

За втори път недоволни българи се събират на датата 12 септември, за да покажат, че са против слухтенето в интернет, телефоните и всякаквя намеса в личния им живот чрез технически средства.
Международната инициатива се организира също в Австрия, Коста Рика, Чехия, Финландия, Гватемала, Германия, Холандия и Швеция.

В България зад инициативата стоят "Електронна граница" , партия "Зелените", студентско сдружение "Призив" и др. Техни активисти организират шествие от парламента по централните улици до сградата на МВР на ул. „6-и септември”. По време на акцията ще бъде сформиран и инициативен комитет за създаването и официалната регистрация на нова българска политическа формация - "Пиратска партия" . Новата партия ще отстоява исканията за повече свобода в електронните комуникации на гражданите, по-малко наблюдение и държавата да отстоява правилото за невинност до доказване на противното в сферата на интернет и мобилните комуникации.

Гражданските активисти от България припомнят, че от 16 април 2009 г. данните за всеки изпратен имейл се съхраняват от интернет доставчиците, за да може да бъдат предоставени на полицията при поискване. Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, използването на skype, icq, jabber или други средства за комуникация, VOIP, което тотално нарушава човешките свободи. Освен това се съхранява и информация с кого потребителят общува, кога комуникира и кога е онлайн, зад кое IP е в момента.

Потребителите, които сърфират в интернет, са изложени на все по-голям риск от това, че правителствата, тайните служби и компаниите-работодатели следят сайтовете, които те посещават, за да изградят картина на техните дейности, заяви създателят на световната мрежа World Wide Web (WWW) Тим Бърнърс-Лий.

Бърнърс-Лий, чието предложение за система за управление на информацията на Европейската организация за ядрени изследвания CERN преди 20 години впоследствие довежда до появата на WWW, е категоричен, че проследяването на посещенията на уебсайтове по този начин може да изгради абсолютно подробен профил на съответния човек и неговите навици, което е тотално нарушения на човешките права.

„Мисля, че този начин на слухтене е много важно да се избегне“, каза той по време на празненство за 20-годишнината на мрежата през март 2009 г.

Технологиите, които сега се разработват, ще улеснят решенията кой да вижда материалите, които човек качва в интернет и при какви обстоятелства. Хората може да не искат потенциалните им работодатели и най-вече тайните служби да видят какво правят в свободното си време и например техните снимки по време на отпуск, казва той.
Британецът, който сега е професор в Масачузетския технологичен институт (MIT) и директор на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), казва, че иновациите в мрежата се ускоряват.

„Мрежата е само върхът на айсберга. Убеден съм, че новите промени ще разтърсят света още повече“. Според Бърнърс-Лий са нужни закони, които да гарантират свободата на гражданите и да ограничават службите, държавата и компаниите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5093 |11.09.2009 Българите искат ревизия до дупка . 0| 5008 |07.09.2009 Tелата на загиналите в Охрид българи ще бъдат транспортирани у нас тази нощ . 1| 6294 |06.09.2009 Проверяват туроператора на фаталната екскурзия, българите без застраховка . 4| 7853 |05.09.2009 15 българи загинаха в Охридското езеро, оцелелите вече в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads