Реклама / Ads
0| 4992 |07.09.2009 НОВИНИ

Tелата на загиналите в Охрид българи ще бъдат транспортирани у нас тази нощ

.
Късно тази нощ телата на 15-те загинали в Охридското езеро българи ще бъдат транспортирани в България, заяви министърът на външните работи Румяна Желева.
 

Българският военен самолет „Спартан” има готовност да излети за Македония в 17.15 часа, за да транспортира телата на загиналите. „Организираме телата да бъдат транспортирани по родните места на загиналите”, каза министър Желева. Транспортирането на телата в Българяи зависи от това кога ще бъдат разпознати от техните роднини, които в момента са в Македония.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, министър Желева ще се срещне с близките на загиналите в Охрид българи, след като те се завръщат у нас.
До този момент, македонските институции са оказали пълно съдействие на българските власти, заяви още Желева.

Междуврменно стана ясно, че няма пробойни в корпуса на плавателния съд, винта и вала на винта са здрави и нямат повреди.

Скъсано е въжето, което управлява рула и това очевидно е причинило рязкото накланяне на кораба, тъй като се е променила траекторията на кораба. Претоварването, в комбинация със скъсването на въжето са предизвикали резките наклони на кораба в двете посоки и последвалото за секунди потъване на кораба. Това заяви пред Дарик радио министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Това е актуалната версия, по която се обединяват и членовете на групата, която работи по разследването.

Цветков уточни, че корабът ще бъде изваден от водите на Охридското езеро в рамките на следващите няколко дни. „Първоначално вариантите бяха с балони и други методи, които бяха във възможностите на македонската страна. Но следствието и групата по разследването отхвърлят тази възможност тъй като има рискове за повреждането на кораба и унищожаване на веществени доказателства", каза той.

Водени са разговори да бъде ангажирана хърватска специализирана фирма, която да извади кораба, допълни минстър Цветков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4471 |06.09.2009 Загадка: Чий е автобусът, возил пътниците до Охрид . 7| 4593 |06.09.2009 В охридската болница искали пари от пострадалите . 0| 4955 |06.09.2009 Пострадалите в Охрид са в стабилно състояние . 1| 6280 |06.09.2009 Проверяват туроператора на фаталната екскурзия, българите без застраховка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads