Реклама / Ads
1| 2307 |10.04.2024 НОВИНИ

България е единствената държава в Европейския съюз, в която смъртността от рак расте

.
Източник: скрийншот
Пациентите с онкологични заболявания доплащат близо 1 500 лева, за да получат медицинска грижа. Това показва изследване на "Индекс на болниците", според което на почти 70% от пациентите се налага да вадят от джоба си за иначе "безплатното" си лечение.
 

"България е единствената държава в Европейския съюз, в която смъртността расте. Доплащането е голям проблем за нашата здравна система. Пациентите доплащат за лекарства, за медицински изделия, операции и интервенции, както и за избора на екип. Големият въпрос е защо ние сме единствената страна в ЕС, в която смъртните случаи се множат, докато навсякъде, въпреки голямата заболеваемост, смъртността е по-ниска. Няма еднозначен отговор на този въпрос, има липса на държавна политика", заяви в студиото на "Здравей, България" бившият здравен министър и бивш директор на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов.

 

Според него, за да се борим срещу рака, трябва да се борим срещу причините, поради които той се появява – замърсеният въздух, качеството на храните, нивата на затлъстяване в обществото.

"Колко здравни министри наистина са поставили въпроса за общественото здраве на фокус? В Западна Европа хората имат възможност да се излекуват, а в България тенденцията е към по-голяма смъртност", добави още д-р Константинов.

 

По думите на председателя на Българската асоциация на пациентите адв. Пламен Таушанов у нас няма скрининг програми, а Европейската комисия е в заблуда, че съществува държавен онкоплан.

 

"Биомаркерната диагностика е компрометирана, защото се правят само 1/3 от тези изследвания. А при липсата на диагностика няма как да се назначи адекватно лечение", обясни още той. Според него някои лекари не правят разлика между скрининг и превенция.

 

Те считат, че прегледите, които не се извършват при общо практикуващите лекари, са скрининг. Това не е вярно. Целта на скрининга е ракът да се хване по-рано", каза Таушанов. 

 

По мнение на д-р Константинов слабото място на българското здравеопазване е профилактиката.

"Има ваксина срещу рака на маточната шийка и съществуват проучвания, според които, ако се направи при жените преди да започнат да водят полов живот, можем да забравим напълно за тази диагноза. В България липсва ранната диагностика. Скрининг програмите са основно на хартия. Има хора, които десетилетия наред не си правят никакви изследвания и заболяванията им се диагностицират късно", добави той.

Според него една от ролите на електронната система би била да подсеща хората да си правят профилактични прегледи и изследвания навреме.

 

"Не сме бедна държава, даваме много пари за лечение. Проблемът е в качеството. Никой не може да го гарантира", заяви още д-р Константинов.

 

Адв. Таушанов обясни, че основната причина за високата смъртност при българите е, че в над 50-70% от случаите диагнозата се хваща в трети или четвърти стадий, когато вече е късно да се приложи лечение.

"Пациентите не знаят плана си за лечение – кога ще започне химиотерапия, кога ще завърши, какъв е резултатът, кога ще се направи операция, каква е продължителността на живота. Липсва всякаква организация", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2347 |10.04.2024 ЦИК: Ще има два отделни избирателни списъка - за евровота и за парламента . 13| 2360 |10.04.2024 Борисов: Винаги сме държали да има мазнинка в държавата . 11| 2910 |10.04.2024 Компромат или разкритие за престъпления и зависимости е изтеклата информация за ръководството на МВР? . 5| 4100 |10.04.2024 10 април 79 г. В небето над България лети корабът „Союз-33“ с първия български космонавт на борда. България ликува!.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads