Реклама / Ads
7| 5143 |14.02.2011 НОВИНИ

България финалист за "Шенген" през март?

.
Българските власти потвърдиха решителността си до средата на март страната ни да бъде напълно готова с изпълнението на техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство.
 

Въпреки скандалите, които тресат България напоследък и острата критика на опозицията към кабинета Борисов, насочена и към готовността на страната ни за влизане в "Шенген", този план изглежда все по-реален, след като работната група към Европейския Съвет е одобрила доклада от проверката, направена в края на миналата седмица, на Шенгенската информационна система (ШИС) в България.

Експертите, които оценяват готовността на България и Румъния за Шенген, са записали в него, че страната ни изпълнява всички изисквания, които бяха поставени от Европейската Комисия на двете държави.

Припомняме, че в края на януари групата не одобри доклада, тъй като Словения имаше допълнителни въпроси, свързани с функциите на българската военна полиция, която има достъп до общата информационна система.

В петък бе одобрен и докладът от проверката на сухопътните граници, съобщи БНР. В него обаче има забележки за охраната на границата ни с Турция и се съдържа констатация, че България трябва да положи още усилия, за да покрие Шенгенските критерии. Докладът за сухопътната турско-българска граница е получил негативна оценка от страна на експертите на ЕС заради недостиг на персонал, на екипировка, липса на фиксирани пунктове за наблюдение по южната граница на България.

Предвижда се през втората половина на март, след като България декларира, че е преодоляла слабостите у нас да бъде изпратена заключителна експертна мисия, която да излезе с нов доклад само по проблемните области по сухопътната ни граница.

Решението за присъединяването към "Шенген" се взима с пълен консенсус от всички страни членки. Франция, Германия, Финландия, Холандия и други страни вече обявиха, че настояват България и Румъния да постигнат необратим напредък в справянето с престъпността и корупцията и до момента няма промяна в позицията им. Това, което очаква София, е  положително решение до края на годината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 6323 |12.02.2011 И. Сунгарски: В България няма гражданско общество . 1| 5476 |12.02.2011 Жълт код в Северна България . 11| 5026 |11.02.2011 Малмстрьом похвали България . 45| 5555 |11.02.2011 Борисов: България е сред малкото, извадени от свръхдефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads