Реклама / Ads
21| 4410 |04.04.2021 НОВИНИ

България избира нов парламент!

.
Източник: БГНЕС
България избира депутатите за 45-тото Народно събрание в безпрецедентна за новата ни история обстановка на пандемия от корованирус. Всъщност преди малко повече от век, през 1919 година, нашите прадеди са гласували в пандемия и са избирали 18-тото обикновено Народно събрание. Няма свидетелства тогава да е имало някакви специални мерки, но днес е различно.
 

Изборите за 45-то Народно събрание са дълго чакани и желани от българите. Вчера имаше редица проблеми с организацията на изборния процес, но как ще протече вотът днес?

 

Точно в 7:00 часа врати отвориха изборните секции в страната и ще очакват гласоподаватели до 20:00 часа, като ако пред секциите има опашки от жераещи да упражнят правото си на глас, времето ще бъде удържено до 21:00 часа.

 

Всъщност изборният процес ще продължи цели 33 часа. Първи започнаха да гласуват българските граждани в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, където изборните секции отвориха още снощи в 21:00 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 5 април.

 

В надпреварата за 240 народни представители се включват 6 895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, като има и независими кандидати.

 

Общият брой на избирателите е 6 732 316 души.

 

Гласува се в над 12 000 секции в цялата страна, подвижните за хора с увреждания са 409. За първи път е направена организация и за гласуващите под карантина или поставени под изолация заради коронавируса. За тях са образувани няколкостотин подвижни. Само в София те са 51, а COVID секциите в болниците са 88. За българите в чужбина разкритите са 465 в 69 държави. Най-много те са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

 

По закон поставените под карантина или изолация заради коронавируса на 1, 2 и 3 април не могат да гласуват, това не могат да направят карантинирани на адрес, различен от постоянния, както хората в изолация в общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция.

 

Още една разлика в сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 година е, че сега са осигурени устройства за машинен вот в 9 398 от секциите в страната, където избирателите по списък са над 299. Очакванията са машинното гласуване да бъде използвано значително по-масово. Дали да гласува с хартиена бюлетина, или с машина решава единствено избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични.

 

Не забравяйте, че на хартиената бюлетина вотът се отбелязва със син химикал с "X" или "V". За да се зачете вашия глас, е важно задължително да гласувате за партия, към която може да се добави и преференция за определен кандидат.

 

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция и дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на секционни комисии са с ръкавици.

 

Над 20 000 са полицаите и близо 800 пожарникарите, ангажирани с охраната на изборите у нас.

 

Без проблем хората могат да гласуват ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата. Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март в това е посочено пред общината.

 

Хора, подали заявление за гласуване в чужбина и вписани в списък там, но които днес се намират в България, могат да гласуват в секция по постоянния си адрес у нас като също попълнят заявление.

 

Вотът тази година ще се проведе без видеонаблюдение.

 

Можете да проверите в коя изборна секция ще гласувате, като посетите интернет страницата на ГД "ГРАО" в МРРБ. За извършване на проверката е достатъчно да се въведе ЕГН.

 

Ще има ли изборен туризъм и фрапантни нарушения? Кой ще бъде новият народен глас? Въпросите са много, а отговорът зависи от нас и от това да отидем до урните.

 

Екипът ни ще проследи всичко най-важно от изборния ден.

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4081 |03.04.2021 Николо Коцев: България е мравуняк на разярени мравки-експерти . 12| 3154 |03.04.2021 Заев се надява на консенсус с България до юни . 5| 3553 |03.04.2021 142 години София е столица на България . 17| 4090 |02.04.2021 Reuters: Българският премиер ухажва избиратели с инфраструктура в твърда изборна битка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads