Реклама / Ads
1| 3581 |27.05.2024 НОВИНИ

България в НАТО - от отрабанта на Соломон Паси до Столтенберг в София днес

.
"Всяка политическа кауза има нужда от знаме, от символ. Така се случи, че този трабант беше символ и на миналото, и на пътя, по който сме потеглили", каза Соломон Паси, бивш външен министър и председател на Атлантическия клуб в България около скорошната 20-годишнина от членството на България в НАТО.
 

Символът, в случая, беше един трабант. През 1991 година, когато тогавашният главен секретар на НАТО Манфред Вьорнер дойде на първото официално посещение на генерален секретар на НАТО в България, той се разходи из софийските улици с въпросното возило. Самото посещение се възприемаше като сигнал за подкрепата за евроатлантическата ни интеграция. По-късно - през 2004 година, когато официално станахме част от Алианса, в него се вози и генералният сектретар Яп де Хоп Схефер.





България се приедини към НАТО през 2004 година. Вече 20 години сме членове на отбранителния алианс.

 

Преди присъединяването ни към НАТО, през април 1999 г. на двудневно посещение у нас пристига генералният секретар на НАТО Хавиер Солана, по-късно през юли 1999 г. Солана отново е у нас. Проверява прогреса ни, след като на 8 май 1998 година е приета Декларация за национално съгласие, която определя присъединяването на България към НАТО като основен национален приоритет. 

 

В началото на 2000 г. на посещение в България пристига генералния секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън., а по-късно и върховния главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.





21 ноември 2002 г. е важна дата в процеса на присъединяване към НАТО - на срещата на най-високо равнище в Прага държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Алианса официално отправят покана към България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения да започнат преговори с НАТО за присъединяване.

 

На 29 март 2004 г. във Вашингтон са депозирани документите по присъединяването към Северноатлантическия договор на седемте нови страни - България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. Така България заедно с още шест страни от Източна Европа става пълноправен член на Алианса.

 

На 2 април 2004 г. в Главната квартира на НАТО в Брюксел се провежда официална церемония по отбелязване присъединяването на новоприетите седем страни към Северноатлантическия договор.

 

През 20-те години в Алианса, след Вьорнер и Де Хоп Схефер, още няколко генерални секретари посетиха страната ни.

 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посети София през април 2014 г., за да обсъди украинската криза - тоест руската агресия в Крим, с президента Росен Плевнелиев и представители на правителството.

 

ПРез2015 г. новият главен секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети България за срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, както и с министрите на външните работи и отбраната.





През 2019 г. Столтенберг пак пристигна на посещение в София по покана на премиера тогава Бойко Борисов. Двамата  проведоха работна вечеря, на която ще бъдат обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

 

Днес - 27 май, Столтенберг отново пристига в България в края на мандата си. Поводът е Парламентарната асамблея на НАТО.

 

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.

 

Дискусиите на форума ще се съсредоточат върху превръщането на ангажимента на НАТО към основополагащите демократични ценности в действие чрез създаването на Център за демократична устойчивост в централата на НАТО. Асамблеята ще разгледа и практическото прилагане на новите отбранителни планове на НАТО, развиващата се позиция на НАТО за въздушна и противоракетна отбрана и изпълнението на задълженията на държавите членки по отношение на разходите за отбрана и споделянето на тежестта.

 

А ако се върнем към трабанта на Силомон Паси, ето още един интересен факт: Атлантическият Трабант, наречен Траби, на 16 септември 2015 г., след 31-годишна успешна евроатлантическа мисия, е дарен от д-р Паси на Националния военноисторически музей в София, по случай 25-та годишнина от възникването на организирано атлантическо движение в Централна и Източна Европа, пише Атлантическият клуб. Траби е истински спътник в пътуването на България от Варшавския договор до мащабното разширяване на НАТО в Източна Европа през 2004 г.





През ноември 2019 г. реплика на Атлантическия Трабант е дарена на НАТО от д-р Соломон Паси. Тя е изпратена в Брюксел след прощална церемония в софийския Национален военноисторически музей, по време на която екипът на Атлантическия клуб си взема довиждане с Трабанта. В последствие колата е изложена в щаб квартирата на НАТО, като част от арт проект по повод 15-та годишнина от членството на България в НАТО и 70-та годишнина от създаването на Алианса.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8881 |23.05.2024 Фон дер Лайен: "Възраждане" са приятели на Путин . 1| 2614 |23.05.2024 Нападателят на Фицо съжалявал за постъпката си, не искал да убива . 1| 3181 |23.05.2024 Започна се: Засилен е трафикът по пътя за Гърция, на границата се чака около 20 минути . 3| 3283 |23.05.2024 КТ „Подкрепа” настоява за 20% ръст на заплатите в общинските болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads