Реклама / Ads
4| 4232 |23.01.2020 НОВИНИ

България пак е определена за най-корумпираната държава в ЕС

.
България пак е определена за най-корумпираната държава в ЕС. Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. в 180 държави.

Пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“, припомни, че индексът представлява скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция. Индексът е композитен и е стъпил на няколко изследвания – в глобален план те са 13, а за България – 10 и са на различни международни организации, които дават различни разрези на обществото и икономиката. „Тази класация е задълбочено изследване и е далеч от простото разбиране за нивото на подкупничество например“, каза Славов.

 

За България особено движение в класацията няма – запазваме последното място в Европейския съюз с ниво на индекса, което може да се определи като тревожно и на което имам системни проблеми с корупцията, допълни той. Тенденцията е от 2012 г. да сме на последно място, като изключим може би една година, в която Гърция измести България от последното място. В световен мащаб страната ни се е изкачила от 77-о до 74-о място в класацията на „Трансперънси интернешънъл“.

 

„Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса, което показва, че това е държавата (заедно с Нова Зеландия) с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията – тези две страни оглавяват класацията“, отбеляза Славов.

 

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5242 |23.01.2020 Проф. Веселин Вучков: Необходимо ли е на България да има няколко НСО-та? . 15| 5152 |22.01.2020 Израел ще помогне на България с водната криза . 17| 5233 |22.01.2020 Иво Христов: За разлика от България, Русия се управлява от вменяеми хора . 26| 6602 |22.01.2020 България и Гърция ще връщат своите от чужбина – вижте разликите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads