Реклама / Ads
1| 2986 |25.01.2022 НОВИНИ

„Прозрачност без граници“: България остава устойчиво на дъното в ЕС по справяне с корупцията

.
Източник: „Прозрачност без граници“
Стоим си устойчиво на дъното в Индекса за корупцията 2021. Според Международния индекс за възприятие на корупцията, който всяка година се изготвя от Международната организация „Прозрачност без граници“, страната ни отстъпва с две позиции назад в сравнение с 2020 г. От 180 държави тя заема 78-о място и се нарежда до страни като Афганистан и Северна Корея. От страните-членки на ЕС пред нас е само Унгария /73-то място/, която е черната овца на съюза в момента. Съседна Румъния заема на 66-о място.
 

Пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ уточни, че сме устойчиво под линията на 50-те точки – границата, „показваща изобщо някаква способност на една държава да се справя с корупцията“.

 

„Чисто математически сме по-близо до дъното на класацията. Делят ни 16 точки от дъното на класацията, от високата част на класацията ни делят над 40 точки“, подчерта Славов.

 

„С 50% са намалели чуждестранните инвестиции за изтеклата година, а това е добър лакмус. И това не са преки чуждестранни инвестиции, а реинвестиране на български пари от чуждестранни компании, които те са изкарали в България. По-добър ориентир за посоката на движение няма“, коментира той.

 

„Трендът е обърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически план стойности, които сме имали. Надявам се само да не започне да се превръща в спирала. Точно сега е моментът, в който имаме шанс да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова енергия в посока борба с корупцията“, допълни Славов.

 

Според него негативната тенденция от миналата година може да бъде обяснена – дълго време изпълнителната власт беше без контрола на парламента, имахме и пандемична година, в която правителствата – при това в глобален план, разширяват своята намеса в гражданските права, ограничават достъпа до информация.

 

Той обърна внимание върху „тенденции за приватизирането на държавни ресурси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат“.

 

„С тол системата и екостикерите и чистотата на въздуха например се създават системи, в които има контрол върху публичен ресурс в полза на частен интерес“, даде пример експертът.

 

„България продължава да тъпче на едно място в борбата срещу корупцията. В сравнение с другите държави от Централна и Източна Европа ние чувствително изоставаме. Не успяваме да модернизираме своите институции, да наложим един различен модел на функциониране на институциите, който да създаде и благоприятни условия за развитие на бизнеса в страната“, допълни Ваня Нушева, програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3284 |25.01.2022 Ледена епоха скова България . 0| 2891 |25.01.2022 На фона на мирна демонстрация правителствата на България и на РСМ ще проведат съвместно заседание . 7| 4335 |24.01.2022 FAZ за топяща се България: „Необезпокоявано измиране“ . 64| 16734 |24.01.2022 Проф. Иво Христов: България е буфер, отнет от Русия и няма значение какво мислим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads