Реклама / Ads
1| 2867 |18.01.2023 НОВИНИ

България пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро

.
Росица Велкова
България успешно пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро, с общ размер от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,500 при доходност 4,780 на сто, съобщи пред журналисти министърът на финансите Росица Велкова.
 

Решението за пласирането на емисията е взето в петък вечерта и за него са знаели ограничен кръг хора, сред които и премиерът Гълъб Донев. Дългът не е емитиран в понеделник, а във вторник, тъй като пазарите в САЩ не са работили.

 

"Важна роля за успешното развитие на трансакцията беше обновяването на наличната документация от последното излизане на международните пазари през септември 2022 г. То бе осъществено в изключително съкратени срокове и включването на т.нар. формат 144 А, който дава достъп на институционалните инвеститори в САЩ, които на практика представляват най-широката инвеститорска база. Както се вижда и от разпределението на емисията - 24% придобиха инвеститори от Северна Америка. Обемът на подадените поръчки достигна 7,3 милиарда евро от 248 нвеститора", съобщи Росица Велкова. 

 

Парите ще се използват за плащане по дълг на държавата в размер на 3 млрд. лева. Пдажеът му е на 26 март тази година. Сетълментът на книжата ще е на 27 януари.

 

По думите на финансовия министър, за успеха е допринесъл и фактът, че България вече е познат емитент. "Третата причина е, че използвахме прозорец, който в момента има на пазара. Септември просто трябваше да излезем на пазара, тъй като беше необходимо да осигурим ликвидност. Нямахме голям избор да изчакваме, за да може експертите на Министерство на финансите да преценят кога е най-удачният момент за излизане", обясни тя.

 

Велкова добави, че друго решение за излизане на международните пазари ще бъде взето, след като бъде гласувано от Народното събрание по Закона за бюджета за 2023 г. "Там ще бъде определен дефицитът за 2023 г., което ще обоснове необходимостта от дългово финансиране. В момента единствено осигуряваме дългово финансиране за падежиращия дълг. Нямаме право да ползваме повече дългово финансиране за тази година, ако Законът за бюджета не бъде приет", уточни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3109 |18.01.2023 Кирил Петков: Радваме се, че България е имала основополагаща роля за Украйна . 1| 3026 |17.01.2023 МВнР: Политиците и обществениците от България и РСМ са отговорни за добросъседските отношения . 0| 2977 |17.01.2023 Установени са 2 случая на ”флурона” в България . 1| 3163 |17.01.2023 Улф Кристерсон: Швеция подкрепя членството на България и Румъния в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads