Реклама / Ads
24| 4547 |21.09.2020 НОВИНИ

България подкрепя санкциите срещу Беларус

.
Александър Лукашенко Източник: БГНЕС
Външните министри на държавите-членки на ЕС потвърдиха категоричната си подкрепа за справедливите искания на гражданското общество в Беларус, като остро осъдиха репресивните мерки на властите и настояха за незабавно освобождаване на всички задържани по време на протестите и стартиране на приобщаващ национален диалог. България подкрепя налагането на санкции срещу хората, отговорни за изборните фалшификации и за репресиите срещу мирното население.
 

Това се случи на проведеното днес в Брюксел редовно заседание на Съвет „Външни работи“, в който от наша страна участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Сред основните дискутирани теми бяха ситуацията в Беларус и отравянето на руския опозиционен водач Алексей Навални.

 

Работният ден на министрите на външните работи от ЕС започна с неформална среща с кандидата за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. Тя ги информира за актуалната политическа ситуация в Беларус и за предприетите от режима репресивни мерки спрямо протестиращите граждани - над 12 000 са арестуваните, близо 500 души са претърпели полицейско насилие. Според Тихановская над 100 компании, базирани в Беларус, планират релокация заради влошаващата се политическа ситуация, информира novini.bg.

 

Налагането на санкции бе подкрепено от повечето първи дипломати, като въпросът ще бъде обсъден и от лидерите на Европейския съвет тази седмица. Върховният представител Борел призова за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус с оглед набелязване на области за селективно ангажиране и за увеличаване на подкрепата за гражданското общество.

 

По отношение на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който вече се възстановява в Берлинската болница „Шарите”, министрите подчертаха, че Русия трябва да съдейства за провеждането на незабавно независимо разследване и изправяне на виновните пред правосъдието. ЕС е готов да отговори с подходящи мерки на този напълно неприемлив акт, включително чрез евентуално налагане на санкции.  

 

Външните министри обсъдиха перспективите за възобновяване на политическия процес в Либия под егидата на ООН и в изпълнение на заключенията от Берлинската конференция от януари 2020 г.  Захариева изтъкна необходимостта от скорошно определяне на специални представители на ЕС и на ООН за Либия, което ще институционализира приноса в дипломатическите усилия на международната общност. Съветът прие допълнителни санкции спрямо физически и юридически лица във връзка с нарушения на правата на човека и на оръжейното ембарго.

 

Министрите на външните работи проведоха дискусии по отношенията между ЕС и Африканския съюз и по отношенията със страните от Южното съседство.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5958 |21.09.2020 Павол Салай пред Фрог: Всички проблеми със свободата на словото в Европа са акумулирани в България . 17| 7661 |20.09.2020 Италианска тв: Камора и Ндрангета пласират в България боклук за горене . 52| 7353 |20.09.2020 Цветанов: Борисов няма да бъде следващ премиер на България . 40| 9122 |19.09.2020 Партията на Слави открива офиси из България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads