Сряда, 18 Октомври 2017, 23:16
Frognews
1| 2940 |04.10.2017

България пред наказателна процедура заради опасния жп транспорт

.
България е заплашена две наказателни процедури за нарушение в областта на транспорта. Европейската комисия настоява страната ни да осигури безопасен железопътен транспорт. Имаме два месеца да приведем всички национални правила в съответствие със законодателството на Европа.

Въпросната директива изисква от държавите-членки да създадат независим орган по безопасността и независим разследващ орган на произшествия и инциденти. Тя също така изисква разпределяне на задачите и отговорностите за безопасността между различните заинтересовани страни от железопътния транспорт с цел да се гарантира, че те не се припокриват и не си противоречат помежду си.

 

До момента обаче България не е успяла да осигури независимостта на разследващия орган и да му предостави достатъчно ресурси. Ако не предприемем спршни мерки Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу нея. В областта на устойчивия транспорт Еврокомисията поиска от България да транспонира изцяло правилата на ЕС относно разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива (Директива 2014/94/ЕС).

 

Основната цел на директивата е да установи обща рамка за широкомащабно разгръщане на инфраструктура за алтернативни горива в Европа. Това е от съществено значение, за да се намали зависимостта на транспорта от петрола, да се смекчи въздействието му върху околната среда и по този начин да се укрепи водещата роля на Европа в борбата срещу изменението на климата. Директивата определя минимални изисквания за изграждането на инфраструктура за алтернативните горива, включващи зарядни точки за електрически превозни средства и точки за зареждане с природен газ и водород.

 

Решението трябваше да бъде приложено до 18 ноември 2016 г. най-късно. Въпреки това България само частично е уведомила Комисията за мерки за транспониране на директивата в националното право. В срок от два месеца България трябва да уведоми Комисията за тези мерки. В противен случай Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС. Спешно трябва да се създаде и независим орган за разследване на произшествия. От Брюксел настояват още правителството да осигури възможност за доставка на алтернативни горива.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има задържани на протеста срещу Порошенко в Киев 0| 654 |18.10.2017 . Шеф на синдикат: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като гавра 1| 1005 |18.10.2017 . Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти 0| 1392 |18.10.2017 . Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване 0| 1632 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах