Реклама / Ads
7| 3398 |03.12.2021 НОВИНИ

България пред ОССЕ: Подкрепяме Украйна, не признаваме анексията на Крим

.
Източник: МВнР
България отново заяви подкрепата си към териториалната цялост на Украйна и потвърди позицията си за анексирането на Крим, което се определя като незаконно.
 

Позицията на Министерството на външните работи бе изразена по време на годишна среща на Съвета на министрите на ОССЕ в Стокхолм и идва в контекста на напрежението по границата между Русия и Украйна и изказването на президента Румен Радев по време на предизборния дебат с проф. Анастас Герджиков. Тогава държавният глава обяви, че към днешна дата Крим е руски, а изказването му стана повод за поредни атаки, които бяха определени като неоснователни. 

 

Служебният външен министър Светлан Стоев постави акцент върху необходимостта от стриктно спазване на съществуващите принципи и ангажименти във всички измерения на сигурността в рамките на ОССЕ. Страната ни подчерта важността от намиране на устойчиви политически решения на кризата в Украйна, която има директно отражение върху сигурността в Европа и широкия регион на Черно море. 

 

България оцени високо работата на Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ в Украйна, като заяви продължаване на подкрепата от българска страна.

 

Приветства последователните усилия на Шведското председателство да ангажира ОССЕ с важните теми за икономическото овластяване на жените, изменението на климата и опазването на околната среда. Подчертано бе спазването на правата на човека и основните свободи като ключово условие за постигането на всеобхватна сигурност. Човешкото измерение е подходящата рамка и за адекватно справяне с нововъзникващите предизвикателства в съвременния дигитален свят, открояващ се с нарастващи миграционни потоци, дискриминация, престъпления от омраза и недоверие. В тази връзка бе изразена загриженост от продължаващите репресии срещу опозицията в Беларус, сериозните нарушения на правата на човека, инструментализирането на мигрантската криза за политически цели.


България беше ко-спонсор на две съпътстващи събития – по състоянието на правата на човека в Беларус и по Кримската платформа за Украйна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3386 |02.12.2021 Всички 45 жертви от трагедията на АМ ”Струма” са разпознати. Предполага се, че не пътят е виновен, а водачът . 12| 13081 |02.12.2021 Илия Златанов пред Фрог: СДВР е генералният щаб на Мето Илиянски. Трябва да се смачкат змии като Каскетурата . 3| 2902 |02.12.2021 Пеканов: Предложеното за увеличение на минималната работна заплата е стъпка в правилната посока . 14| 3675 |02.12.2021 Нинова категорична: Нито има договорка за ротационен принцип, нито аз да бъда първият председател на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads