Реклама / Ads
7| 3157 |03.09.2024 НОВИНИ

България публично порицана заради хаоса по граничните пунктове

.
Източник: личен архив
България е била публично порицана заради хаоса по граничните пунктове. Това се е случило на 44-то общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA), провеждащо се и в момента - от 2 до 6 септември в узбекистанската столица Ташкент. 
 

За напрежението съобщиха от Камарата на автомобилните превозвачи в България и предупреждават, че международните организации IRU и BSEC-URTA възнамеряват да предприемат всички възможни действия за решаването на проблемите с българските гранични пунктове, защото локалните действия имат глобално отражение.

 

В официална позиция на BSEC-URTA се посочва, че неочаквано и без уважителни причини в края на юли 2024 г. българските власти са решили да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП Капитан Андреево и Лесово. Както се е случвало в миналото, съвсем скоро се очаква и турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България.







Организацията следи отблизо ситуацията и призовава членовете си от България и Турция да се обърнат към националните институции в двете страни във връзка с необходимостта да бъде премахната възможно най-скоро тази мярка, която според BSEC-URTA е несправедлива, скъпа и безполезна, а значително допринася за увеличаване на времето за чакане на границата и сериозно вреди на логистичните вериги в Черноморския регион.

 

Турция и Гърция търсят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България, въпрос на преговори е дали това ще бъде линията, който ще свързва Ипсала в Турция с Кипи в Гърция.

 

Българските превозвачи заявяват, че докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция. Те изтъкват, че държавата ни не прави нищо за улесняване на преминаването през границите.

"Срамът, който българските организации, присъстващи на събитието изпитаха, е за сметка на държавата.

 

Началото на едно значимо събитие в света на транспорта беше белязано от основателните упреци към България, която отказва да чуе предупрежденията и предложенията, които Камарата на автомобилните превозвачи и други транспортни организации постоянно отправяме. Но светът се движи напред и ако една държава пречи, просто ще бъде заобиколена", подчертават от Камарата на автомобилните превозвачи в България, цитирано от news.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2266 |03.09.2024 Почина журналистът Иван Гарелов . 1| 2150 |03.09.2024 Приложение ще ни казва за лекарствата и ваксините . 4| 2180 |03.09.2024 "Демократи за силна България” остава в ПП-ДБ . 2| 2161 |03.09.2024 На ръба на закона ли е ЦИК с двете ДПС-та?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads