Реклама / Ads
4| 6447 |26.02.2010 НОВИНИ

България и Румъния трябва да си помагат

.
Николай Младенов Източник: Вяра Йовева
Трябва да се разделим с наследството на едно безсмислено съревнование, което тече през последните години и да започнем едно смислено сътрудничество, както в Европейския съюз (ЕС), така и в НАТО, и в региона, където живеем.
 

Това каза външният министър Николай Младенов след срещата с румънския му колега Теодор Баконски.

Двамата външни министри са постигнали съгласия за по-редовни консултации и координиране на позициите в рамките на дискусиите, които текат в ЕС по отношение на прилагането на Лисабонския договор, на Плана 20:20 и мястото на кохезионната политика на ЕС, която трябва да бъде запазена като относителен дял на финансиране, обясни Младенов.

Обсъдена е била и тема за американската противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ. Николай Младенов и Теодор Баконски са се договорили двете страни да се информират по-редовно относно постигнатото от Румъния по време на разговорите за изграждането на ПРО.

"Успяхме да направим ползотворен преглед на основните въпроси на дневния ред. Споделихме едно и също виждане, че след три години след присъединяването в ЕС, сме постигнали много по-добро взаимодействие и по-добро съгласуване на позициите”, заяви Теодор Баконски.

"Традицията, която сме имали – да се състезаваме, сме я загърбили”, допълни румънският министър.
Големите проекти за трансгранично сътрудничество отбелязаха една стъпка напред след подписването на меморандума за разбирателство днес, допълни още той.

България и Румъния поискаха удължаване на срока по ИСПА за "Дунав мост 2". Министърът на Румъния заяви, че са съгласувани действия за влизането на страните в Шенген през 2011 г.

В същото време България и Румъния приеха съвместна декларация до Европейската комисия за удължаване на финансовия меморандум по ИСПА, чрез който се финансира голяма част от строителството на "Дунав мост 2", заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с румънския си колега Емил Бок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8363 |25.02.2010 ДПС: Ахмед Емин е трябвало да убие Ахмед Доган . 1| 5044 |22.02.2010 Представяме България на IFT Belgrade 2010 . 45| 8496 |20.02.2010 М. Кунева се посвещава на България, може и като президент . 9| 5061 |19.02.2010 България е с НАТО по отношение на ПРО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads