Вторник, 22 Януари 2019, 22:05
Frognews
0| 3032 |15.09.2016

България се срина до Монголия и Никарагуа по икономическа свобода

.
България дели 45-а позиция (от 159 страни) с Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни в индекса за икономическата свобода. Това показват данните от представения от Института за пазарна икономика годишен доклад, изготвен от института ”Фрейзър”.
Резултатът на България се увеличава с 0,04 т., но мястото ѝ се понижава с три позиции. Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС при 15-о място през миналата година. Това показва, че подобрението на икономическата свобода в България е било по-незначително в сравнение с това в останалите страни в света и в частност – в ЕС.

Размер на правителството

В  тази категория се забелязва минимална промяна спрямо предходната година - повишение с 0,01 точки. Подобрението е в частта на правителствените разходи, които въпреки това остават най-ниско оцененият елемент на категорията. От друга страна, с 10 точки и най-добре оценено е данъчното облагане на доходите заради наличието на плосък данък в страната. Трябва да се има предвид, че в изследването не са включени параметрите на осигурителната система, която всъщност е най-голямата тежест върху труда.

Съдебна система и право на собственост

Резултатите от тази категория отново са най-лошите за България, където въпреки че се забелязва известно подобрение (с 0,12 т.) спрямо предходната година, категорията е оценена на едва 5,05 точки.

Измежду петте категории именно тази е и с най-незабележимо нарастване в сравнение с нивата от 2005 г. - едва с 0,07 т., което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа и оценка за неспазване на върховенството на закона и липсата на независимост на съдебната система.

Стабилни пари

Тук традиционно е най-доброто  представяне на страната - 9,24 точки. Високият резултат показва, че страната се характеризира с ниски и стабилни нива на инфлация, както и не ограничава обмяната на валута и възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чужда валута.

Свобода на международната търговия

Тук оценката за България е сравнително висока - 8,02 точки. Важна предпоставка за доброто представяне на страната по отношение на митническите тарифи и търговски бариери е и членството на страната в Европейския съюз и възприетата обща митническа тарифа на Съюза с трети страни.

Регулиране на кредита, труда и бизнеса

Забелязва се влошаване на резултата спрямо предходната година и в трите сегмента на регулация. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. МВФ повиши прогнозата си за растеж на България до 3% от БВП през 2016 г. 0| 2703 |15.09.2016 . България и Италия имали сходни проблеми 0| 2746 |15.09.2016 . АФП: Европейски пари хранят зърнените милионери на България 5| 3620 |14.09.2016 . Юнкер: Очаква се България да получи помощ още през октомври 1| 2783 |14.09.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах