Реклама / Ads
0| 5413 |20.05.2020 НОВИНИ

България и Украйна се разбраха - Болградския район остава в сегашните си граници

.
Болградския район в Одеса няма да бъде разделян и ще остане в сегашните си граници. Болградския район е населен предимно с етнически българи, а заради създалото се напрежение от НФСБ излязоха и с декларация в защита на бесарабските българи, които живеят там.
 

В телефонен разговор външният министър на България Екатерина Захариева и украинският и колега Дмитро Кулуба в крайна сметка са се договорили границите да останат непроменени.

 

От самото начало на обсъжданията на реформата в Украйна позицията на българското външно министерство е била- да се запази целостта на Болградския район в сегашните му граници, в съответствие с желанието на живеещата в него българската общност, се казва в прессъобщение на МВнР.

 

Болград е възприеман като неофициалната столица на бесарабските българи. Той родното място на редица значими българи, сред които Димитър Греков (премиер и министър на правосъдието), "патриархът на българската войска" генерал Данаил Николаев, генерал Георги Тодоров (участвал в Руско-турската война от 1878 г., Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война) и много други.

 

Опасенията се появиха заради териториална реформа в Украйна, която предвиждаше най-големият регион, какъвто е Болград, да бъде разделен. Нарушаването на административната структура обаче, според управляващите ще доведе до нарушение и на редица граждански права на живеещите там етнически българи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20028 |20.05.2020 Шамар от Брюксел: Наблюдението на ЕК над България остава заради корупцията и правната ни система . 0| 4644 |20.05.2020 Парламентът се обяви в защита на българската общност в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads