Реклама / Ads
0| 4644 |20.05.2020 НОВИНИ

Парламентът се обяви в защита на българската общност в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Народното събрание прие декларация в защита на целостта на българската общност в Украйна. Повод за нея стана започналата административно-териториална реформа в страната, която предвижда разделяне на Болградския район, който е естествен административен център на българите там, на 5 независими части.
 

По същия повод вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева вече проведе телефонен разговор със своя украински колега Дмитро Кулеба.

Представителка на депортираните от Сталин кримски татари стана зам.-външен министър на Украйна

 

Според депутатите това нанася "много тежък удар върху целостта на нашата българска общност“. Затова те декларираха своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призоваха кабинета да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност. Те призоваваха още управляващите да предложат организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита на правата и целостта на българското малцинство.

 

В декларацията се отбелязва още, че решението на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценност.

"За" гласуваха 109 народни представители, "против" - 0 и "въздържал се" - 19. Документът беше приет с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". БСП и "Атака" не участваха в гласуването, а ДПС се въздържа, тъй като декларацията не решавала никакви проблеми.

 

Социалистите се възпротивиха, че декларацията е написана ден по-рано и не е обсъдена от работна група, а външният министър отсъства от залата днес, заради което поискаха отлагане на гласуването.

 

В отговор от ГЕРБ казаха, че министърът е провел разговор с украинския си колега във вторник, но президентът Румен Радев знаел за проблема и не вземал отношение.

Текстът беше прочетен от трибуната от инициатора на декларацията - заместник-председателя на парламента Валери Симеонов, който оглавява и групата за приятелство между България и Украйна.

 

„Това е доста неприятен и опасен факт, от гледна точка на запазването на българската общност и защитата на интересите ѝ“, заяви лидерът на НФСБ.

 

По-рано той коментира пред БНТ, че става въпрос за много сериозен проблем, който се очертава да се появи между двете държави. Симеонов обясни, че сме получили информация, че българският район в Украйна ще бъде "нацепен" на пет части. По думите му това ще обезличи българския център и ще бъде много тежък удар върху цялата наша диаспора. Административната реформа, която се бави от три години, ще започне с нашето малцинство, подчерта бившия вицепремиер.

 

"Декларацията в защита целостта на българите в Украйна е важен сигнал, че България наистина следи как се изпълняват ангажиментите", заяви от името на ГЕРБ пък народният представител Христо Гаджев, цитиран от "Фокус".

 

"Спомена се правото на местно самоуправление и правото на самоопределение. В крайна сметка една от целите на тази реформа в Одеска област са предстоящите местни избори в Украйна. Защо сега, защото предстои юни месец това да влезе", каза той и обясни, че реформата трябва да приключи.

 

По думите му раздробяване на Одеска област ще доведе до по-малка политическа представителност на българите в Украйна.

 

"Тук искам да дам пример с Европа. Ние сме в Европа, Украйна се стреми в ЕС. Примерът на всички страни-членки е да дават възомжност на малките общности, на малцинствата в тях, да имат своите представители в местните власти", изтъкна още Гаджев. Според него е важно Украйна да покаже, че се придържа към европейските стандарти.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък използва темата, за да критикува правителството, че бави одобрението и отпечатването на учебници по турски език, заради което движението ги отпечатва като учебни помагала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4387 |20.05.2020 Стартираха теренни проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците . 0| 8597 |18.05.2020 ВАС обяви за нищожна ключова заповед на Ананиев за карантинните мерки . 8| 4796 |15.05.2020 Словения обяви край на Covid-19 . 0| 11472 |18.05.2020 Мая Манолова обяви протест на 23 май: Няма КОЙ да ви повярва!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads