Реклама / Ads
4| 5387 |14.08.2010 НОВИНИ

България зарибява Гърция с колумбийско евро менте

.
Фалшивите банкноти евро, които заляха Гърция през последните месеци, се печатат в Колумбия, транспортират се до България и оттам се прехвърлят в Гърция.
 

Това съобщава гръцкото електронно издание "Еспресо", като се позовава на полицейски източници.

Фалшивите евро произхождат от една от най-големите и най-добре оборудвани печатници за подправени банкноти в света, която се разследва от Интерпол и Европол, твърди изданието, цитирано от БТА.

В рамките на разследването Интерпол е поискал извършването на щателни проверки в България и Гърция.

От началото на годината гръцкият пазар беше наводнен от фалшиви банкноти от по 50 евро с много високо качество. Зачестилите случаи в Превеза, Ретимно, Закинтос, Комотини, Агринио и Тесалия вдигнаха на крак гръцката полиция, която вече е извършила няколко ареста.

При всеки един от случаите обаче задържаните са отказали да разкрият или не са разполагали с информация за ръководните структури на престъпната мрежа за разпространение на фалшиви банкноти.

Единственото, което заподозрените са признали, е, че са купили пачките фалшиви евро от български граждани.

Според източниците на "Еспресо" данните, с които разполагат гръцките власти и Европол, сочат, че печатницата се намира в Колумбия. Преди няколко години в България имаше десетки печатници за фалшиви банкноти, но повечето от тях бяха разбити от българската полиция.

Българските престъпни среди обаче не се отказали, а влезли в контакт с колумбийските наркокартели, с които вече работели заедно в трафика на наркотици, и започнали нов "бизнес", твърди изданието.

Свръхмодерните компютърни системи, способни да извършат почти съвършена фалшификация на банкнотите, както и матриците, били транспортирани в Колумбия, където незабавно започнало производство.

Кораби, натоварени с наркотици и фалшиви банкноти евро, започнали да пристигат в български пристанища, където разтоварвали незаконния си товар.

От там трафикантите, използвайки сигурни маршрути, прехвърляли фалшивите банкноти в Гърция и ги разпространявали на местния пазар. Подправените банкноти са с изключително високо качество и трудно могат да бъдат разпознати.

Според полицейските източници фалшификаторите непрекъснато модернизират техниката, която използват, което прави все по-трудно идентифицирането на фалшивите евро, дори от специалните апарати, инсталирани на касите в много магазини и компании.

Цената на една фалшива банкнота може да падне и до 10 процента от реалната й стойност. Тя винаги се определя от броя на банкнотите, които иска да купи "клиентът".

Фалшивите банкноти се прехвърлят от България в Гърция, но има и случаи, в които гърци пътуват до България, за да купят фалшиви евро, които впоследствие да разпространят на гръцкия пазар.

Обикновено се фалшифицират банкноти от 50, 100 и 200 евро, но не са малко случаите на фалшифициране на банкноти с по-ниска стойност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5889 |13.08.2010 „Уолстрийт джърнъл”: Мощите на Предтеча - финансово спасение за България . 28| 9666 |13.08.2010 Прокопиев бяга от България, притиснат от заплахи и дългове . 17| 4819 |10.08.2010 България става пилотна за Световната банка . 13| 12680 |10.08.2010 От 2012 г. България влиза в нова ледникова епоха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads