Реклама / Ads
28| 9686 |13.08.2010 НОВИНИ

Прокопиев бяга от България, притиснат от заплахи и дългове

.
Съиздателят на вестниците "Дневник" и "Капитал" и основен акционер в "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев напуска България и вероятно се изтегля да живее в Сингапур.
 
Смъртни заплахи били причина да напусне страната и бизнеса си. От доста време упорито се твърди, че Прокопиев е един от най-крупните длъжници в България. Тежат му дългове за над 300 млн. лв., а в момента кредитори го притискат от всички страни.
Пред "24 часа" той заявява: "Семейството ми се мести и аз отивам с него. Това е нормално лично решение. Бизнесът ми остава в България. Ще пътувам между новия си дом и София, за да го управлявам", поясни Прокопиев.

39-годишният бизнесмен е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и зам.-председател на Съюза на издателите в България. Неотдавна стана и почетен консул на Канада у нас.

Прокопиев е начело и на двайсетина компании в различни сектори на икономиката - инвестиционно посредничество, медии, реклама, минно дело, информационни технологии, недвижими имоти.

Прокопиев държи 50% от "Алфа финанс холдинг", притежава дялове и в агенцията за инвестиционна информация АИИ “Дейта процесинг” и "Икономедия" - издател на печатни издания, сред които са в. "Капитал" и в. "Дневник".
В началото на август неочаквано "Икономедия" обяви промени в собствеността. Филип Харманджиев, който държеше 49% от дружеството, излезе от компанията, за да се фокусира върху винения си бизнес.
Прокопиев запазва дела си от 51% във фирмата. Като собственик в нея влезе Теодор Захов - председател на асоциацията за информационни технологии и един от основните акционери в "Спектър нет". Другият голям собственик в тази компания е "Алфа телеком", свързана с Прокопиев.

Обявени бяха и рокади в редакционното и оперативното ръководство. Юристът Елица Ангелова е новият изпълнителен директор на издателската компания.

До месец ще бъде създаден редакционен съвет, който ще бъде надзорен за редакционната политика на изданията и ще избира главните редактори на “Капитал” и “Дневник”. Една от първите му задачи ще е избор на нов главен редактор на “Капитал”, тъй като сегашният - Галя Прокопиева, съпругата на Иво Прокопиев, напусна.

Иво Прокопиев няма да участва в органите за оперативно управление на дружеството. Източници на Frognews.bg разказаха, че Хармаджиев напуска, защото иска да се разграничи от проблемите на съдружника си, а отстраняването и на съпругата му като главен редактор показвало, че Прокопиев вече нямал практическо влияние в издателския бизнес.

Мълвата разнася, че Прокопиев бил заплашен преди около 3 седмици. Причина за това били неуредени сметки с партньори, твърдят приближени до бизнесмена. Сйтът Bnews твърди, че известният икономист е разказал за отправените му закани пред премиера Бойко Борисов и американския посланик.
Информацията обаче не бе потвърдена. От МВР обясниха, че при тях няма писмени материали по случая. Не е ясно дали издателят на "Капитал" и "Дневник" е взел охрана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5908 |26.07.2010 Дъждове заливат Централна България, потоп в Пловдив . 6| 5850 |14.06.2010 greshka68 . 8| 4942 |26.05.2010 Спаска вече e в България, не желае помощ от държавата . 9| 5143 |21.05.2010 Прокопиев завлякъл инвеститори с 40 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads