Реклама / Ads
1| 5895 |26.07.2010 НОВИНИ

Дъждове заливат Централна България, потоп в Пловдив

.
Втори ден в няколко области на Централна България е обявена оранжева тревога за опасност от интензивни валежи, съобщиха от "Гражданска защита".
 

В тези области се очакват валежи между 30 и 50 литра на квадратен метър., което е втора степен по опасност от наводнения.

Най-сериозно и тежко е положението в град Съединение. По данни на "Гражданска защита" през последното денонощие там са паднали 116 литра на квадратен метър.

В Пловдив са наводнени мазета, подземни и приземни етажи, гаражи и други обекти.

От „Гражданска защита" съветват да се изключи токоподаването в тези помещения и хората да напуснат докато проливният дъжд спре.

В града е обявено бедствено положение. Водата е заляла стадиона, жп-гарата, ромската махала и други по-ниски части на града. Броят на наводнените къщи предстои да бъде уточнен, съобщиха от МВР.

Има паднали части от стопански постройки, както и щети по инфраструктурата.

Няма пострадали хора, причинени са само имуществени щети.

В Пловдив водата избива под налягане от шахтите и нивото й достига до 50 см в засегнатите помещения. До момента са получени над 30 сигнали за наводнени обекти, като сред тях са МОЛ „Галерия", избите на „Техническия университет" на бул. „Санкт Петербург" и на Регионалната дирекция по горите.

Голяма част от улиците в града са под вода.

На ул. „Богомил", на Коматевския възел и на жп-надлеза на Голямоконарско шосе е била оказана помощ на закъсали автомобили. Наводнени са подлезите на аптека „Марица", ПУ „Паисий Хилендарски", Централна гара. Работата по отводняването и пълното обезопасяване продължава.

Централните колектори за обратна вода в Пловдив са пълни и водата избива под налягане в ниските части на града. Това предизвика наводняване в мазета, подземни и приземни етажи, гаражи и други обекти.

От „Гражданска защита" съветват да се изключи токоподаването в тези помещения и хората да напуснат докато проливният дъжд спре. Отводняването с помпи към момента предизвиква увеличаване на притока на водата, затова се изчаква налягането в колекторите да спадне, допълват от „Гражданска защита".

В някои села в Смолянско след обилните валежи има повреди по уличните настилки. Според метеоролозите валежите ще продължат.

Наводнени къщи има и в Пазарджишко, където паднаха 41 литра на квадратен метър. Радио Пловдив съобщава, че екип на "Гражданска защита" и Пожарната са работили през цялата нощ за отводняване на наводнени приземни етажи и мазета в няколко пазарджишки села.

Пожарникарите са отводнявали в село Пищигово, а групите на "Гражданска защита" в село Мало Конаре.
Наводнените мазета и приземни етажи на къщи в селото са около 30, а в села Пищигово има две сигнала за наводнени приземни етажи. В района са се излели 132 литра на квадратен метър, в останалата част от Пазарджишка област количествата са по-малко - между 45 и 57 литра на квадратен метър.

От Хидрометеорологичната станция в село Ивайло отбелязаха, че са възможни щети върху земеделските стопанство в региона, както и че съществува опасност за хората.

Поройни дъждове заплашват да оставят без пътна настилка доста от улиците на Община Доспат. Зам.-кметът на общината Бисер Чаушев съобщи, че в момента се установяват щетите.

Най-сериозно е положението в кметствата Бръщен, Црънча и Любча. Засега няма наводнени къщи в доспатското село Любча, след като пороен дъжд отнесе доста от улиците на селото, уточни кметът на селото Велико Митков. В момента се прави оглед на улиците в селото.

Близо 75 литра на квадратен метър е количеството на падналите валежи в Чепеларе, като това е най-голямото количество дъжд, паднало в цялата смолянска област през последното денонощие.

Значително по количество дъжд се е излял и на Рожен - 60 литра на кв. м. 51 литра са паднали в село Манастир, община Лъки, а 48 литра на кв. м са паднали в Доспатско.

В Девин са отчетени 38.6 литра на кв. м, а между 31 и 36 литра в Мугла и село Триград. В Смолян са отчетени 20,6 литра, в Баните 18 литра.

Температурите в региона също са много ниски. 16 градуса е в Смолян, а 11,2 градуса на Рожен, като тези температури са характерни за пролетта. В Смолян реките са покачили незначително нивата си. По улиците има наноси от камъни и кал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5520 |26.07.2010 Потоп от Дунав до Девин . 2| 5477 |10.07.2010 Потоп в Търговище и Добрич . 0| 5367 |29.06.2010 Нивото на Дунав остава критично, Видин заплашен от потоп . 8| 4924 |26.05.2010 Спаска вече e в България, не желае помощ от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads