Реклама / Ads
56| 2815 |06.07.2023 НОВИНИ

В България Зеленски ще се срещне с президента Радев и с премиера Денков

.
Засилени мерки за сигурност в София
Днес се очаква украинският президент Володимир Зеленски да посети България. Посещението му е по покана на българското правителство. Зеленски ще има среща с премира Николай Денков и министри. Най-вроятно украинският президент ще посети и Народното събрание, което се очаква да гласува декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.
 

Зеленски по програма има и среща с президента Румен Радев. Това съобщи премиерът Николай Денков в отговор на въпроси по Фейсбук.

 

Подкрепата на България за членството на Украйна в НАТО, подпомагането с боеприпаси и ядрената енергетика ще са основните теми на разговорите.

Ще бъде подписан и меморандум за разбирателство между България и Украйна в областта на енергетиката, като има няколко точки свързани с ядрената енергия, каза премиерът Николай Денков.

 

Полицейското присъствие по основните столични булеварди е засилено от ранно сутринта. Силите за сигурност са разположени и около сградата на Народното събрание.


В сряда Министерският съвет одобри проект на Съвместна декларация между България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Киев, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

"В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това", се казва в съобщението на Министерския съвет.

 

Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии.

 

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката.

 

Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде 5 години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

 

Днес се очаква Народното събрание да обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3140 |06.07.2023 Николай Денков сменя представителя на България в ”Лукойл” . 18| 4259 |06.07.2023 Кирил Петков за ”сглобката” с ГЕРБ, идването на Зеленски и референдума за еврото на ”Възраждане” . 7| 3914 |06.07.2023 Политологът Д. Аврамов: България ще спечели големи пари от Украйна с подмяна на оръжието . 26| 3013 |06.07.2023 Очаква се Зеленски да пристигне днес в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads