Реклама / Ads
0| 8578 |02.09.2022 НОВИНИ

Българиѝо, спиш ли?! Искат да продадат рушащата се къща на Димитър Талев /видео/

.
Димитър Талев и къщата в Прилеп Източник: Евроком
Наследниците на родната къща на българския писател Димитър Талев, която се намира в Прилеп, молят българските политици и държавници да откупят сградата и да я съхранят като българско наследство.
 

"Най-голямото ми желание е къщата на Димитър Талев да стане българска, да стане културен дом на България. Не мога да разбера защо България спи. Може и плоча да сложат, но България трябва да е държава. Да се ​​покаже в светлината на истинска държава и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека се върне там, откъдето е тръгнал", каза Снежана Аческа, сегашен собственик на къщата на Димитър Талев в Прилеп, цитирана от БГНЕС.


Тя става собственик на къщата след смъртта на съпруга си, който е законен собственик. Аческа се оплаква, че имала сериозни проблеми с къщата, след като тя и семейството ѝ били изгонени от там.


"Проблемите ми са големи. Съпругът ми почина тъжен, защото беше изгонен от къщата, в която е роден и това е много трудно. Няма да казвам кой ни изгони - казах къде трябва.Този човек в момента е в затвора и му пожелавам да остане там до края на живота си. Целта беше той да я вземе и да я продаде.Аз не допуснах това, реагирах светкавично и всичко това беше спряно", продължи разказа си огорчената жена.


Най-голямото ѝ желание е къщата да бъде българска и да стане културен дом на България.


"Тук възниква друг проблем: питам къде е България? Не мога да разбера защо България спи. Повтарям го от години: Това е смешна сума за държавата, а държавата не се грижи да събере минимум 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се превърне и в хотел", каза още Аческа.


Тя очаква българските власти да ускорят процеса, защото къщата се руши и няма кой да я поддържа, както се правеше преди десет години.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14527 |31.08.2022 Христо Грозев: Милитаризирани ястреби наричат Путин клоун и слаб президент, искат да го отстранят . 0| 3218 |26.08.2022 Кулеба: Критиците на оръжейните доставки за Украйна искат Русия да победи възможно най-бързо . 0| 2841 |24.08.2022 Пламен Данаилов, ИТН: Някои искат да монополизират ”Булгаргаз”, може да се ползва за хранилка . 0| 3361 |18.08.2022 Анализатор: Нито Русия, нито Украйна, нито НАТО, нито ЕС искат мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads