Реклама / Ads
16| 9504 |23.08.2011 НОВИНИ

Българите са бъдещето на Бавария

.
Млади българи са бъдещето на Бавария. Малка община в Долна Бавария привлича стажанти от България, като се надява те да останат да живеят там. Дали идеята ще зарази цяла Германия?

В края на юли Ян, Станимир и още 14 младежи от България отиват в Дегендорф, Долна Бавария, за да правят специализация. Причината: в малкото градче няма достатъчно млади специалисти. За обявените 700 места за стажанти са кандидатствали едва 300 младежи. Само толкова са завършилите училище там през тази година. Българите, които ще се обучават в Долна Бавария, са от Бургас. Дошли от големия пристанищен град, сега те живеят в баварските гори в градовете Дегендорф и Реген. Или в още по-малки населени места. Вместо море, там има планина. А вместо български, се говорски баварски.


Блицкурс в името на интеграцията

Някои от българските младежи са учили немски, други имат само основни познания по езика. Когато става дума за стаж в сферата на услугите, баварските фирми държат на добър немски език. Строителните фирми от своя страна държат повече на сръчността на работниците.

"Българските стажанти са силно мотивирани и много целеустремени", споделя Ирене Ланг, която преподава немски език на осем младежи от България. Двуседмичният курс може да даде само основни познания по езика. Всичко трябва да стане много бързо, защото фирмите чакат младите попълнения. След четири седмици започва обучението. "Става дума по-скоро за блицкурс", уточнява учителката по немски.

Това, което прави Дегендорф, е експеримент за цяла Германия. В случая не става въпрос само за работата, която трябва да вършат българите. По-важното е друго: че те няма да са гастарбайтери. Германия не иска да повтаря грешките от миналото. Чужденците трябва да бъдат интегрирани. И то не на хартия, а в реалния живот. А това не е никак лесно.

 

Бавария - нов дом за българите?


Един от обучаващите се е Георги Димитрев, който учи за готвач. Шефът му Роберт Лалингер споделя, че е извадил късмет с 18-годишния българин. Понеже става дума за работа в кухнята на конферентния център в Реген, ангажиментите са най-вече вечер и през уикендите. А германските младежи не желаят да се захващат с тази работа. Георги Димитрев говори и разбира добре немски. Чувства се добре в Бавария. "Не изпитвам носталгия по дома. Достатъчно съм голям", споделя той. "Условията в Германия са много по-добри от тези в България. Мога да си представя да остана да живея тук."


Младежите да се чувстват като у дома си - това е и целта на областния управител на Дегендорф Кристиян Бернрайтер. Именно негова е идеята за стажанти от България. Хрумнала му преди две години, след като посетил гимназията по туризъм в Бургас. Прави му впечатление колко много ученици там учат немски език. И решава да се възползва от този ценен ресурс. Още повече, че в неговия регион нещата не изглеждата никак добре. Според сметките на Бернрайтер, до 2025 година броят на завършващите училище в региона ще спадне с 30%, а през следващите години в пенсия ще излязат около 5000 души.

 

Щом германците се дърпат...


Българите се обучават за готвачи, хлебари, зидари и работници в хотелския бранш - все професии, които германците недолюбват. След като проверка на Агенцията по труда установява, че за местата няма германски кандидати, се дава път на българите.

"Целта ни трябва да е те да останат", казва Кристиян Бернрайтер. "Не искам евтини работници. Те трябва да получават нормално заплащане и добро отношение", категоричен е областният управител. В Дегендорф са си поставили висока цел. Искат да докажат, че от миграцията могат да спечелят и двете страни. А за да бъде постигнато това, българите трябва да бъдат такива стажанти, каквито желае всяка германска фирма - старателни и амбициозни. (Дойче Веле)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5318 |28.07.2011 Българите мрат като мухи . 39| 8412 |01.07.2011 3/4 от българите отчаяни за бъдещето . 16| 5287 |25.05.2011 Българите се топят все по-бързо . 0| 4982 |10.05.2011 Масово българите отглеждат децата си сами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads