Реклама / Ads
0| 2896 |30.04.2023 НОВИНИ

Българите избраха културния и морския туризъм за Великден

.
Около 27% от туристите са почивали по Великден по Черноморието Източник: БГНЕС
По оценки на Министерството на туризма, общият брой туристи, нощуващи в места за настаняване, собствени имоти и еднодневни пътувания, са надхвърлили 300 хиляди за Великденските празници. Над 100 хил. са били в местата за настаняване.
 

Оценките на експертите в Министерството на туризма показват, че приходите от туризъм  по Великденските празници ще надхвърлят 150 млн. лв.

 

По данни от ЕСТИ, около 65% от туристите за Великден са българи, а около 35% – чужденци, от които най-много са били туристите от съседните страни, от Израел, Германия и др.

 

Над 30% от пътуванията по Великден са до популярни дестинации за културен и религиозен туризъм, като Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна. Около 27% от туристите са почивали в посочения период по Черноморието. Интерес има към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие.

 

Към Черноморието традиционно за Великден интерес има от румънските туристи.

 

На трето място с висок интерес е СПА туризмът. Осем от нашите най-известни СПА курорти са предпочетени от около 19% от туристите по Великден.

 

Ски сезонът е приключил на Великден, но над 8% от туристите са избрали общините с големи ски курорти – Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.

 

Около 16% от туристите по Великден са избрали различни други дестинации в страната, като това показва колко разнообразни възможности за пътуване и почивка предлага България.

 

Прогнозите и за летния туризъм у нас са обнадеждаващи: „Данните, които имаме от летищата, са категорични в тази насока – 20% ръст се очаква спрямо полетите през миналата година”, подчерта министър Илин Димитров.

 

По данни на летищните оператори на летище Бургас очакват 6 200 полета за периода май – октомври, като там нискобюджетните линии вече стартираха през март, а летище Варна очаква 4 200 полета.

 

Плановете на Министерството на туризма са да се привлекат български туристи.

 

„Работим активно с бизнеса с фокус върху вътрешния туризъм – културни маршрути, минерални източници, СПА курортите ни. Изключително важно е да имаме широка палитра от продукти”, отбеляза министър Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2717 |30.04.2023 90% от българите със зрително-слухови увреждания са без препитание . 3| 4206 |30.04.2023 Теди Москов: В един мой спектакъл, политиците ги теглиха и на който главата беше най-тежка, него го избраха. Идва премиерата на ”Хайде да се трепаме” . 0| 2650 |27.04.2023 След бурни дискусии избраха арх. Румен Русев за кмет на ”Красно село” . 1| 2522 |25.04.2023 БНБ: Българите увеличават спестяванията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads