Реклама / Ads
10| 4275 |11.09.2023 НОВИНИ

Българите са най-големите оптимисти в ЕС, че Китай и Русия вървят в правилната посока

.
Българите са най-големите оптимисти в ЕС, че Русия и Китай вървят в правилната посока. Същевременно немалък процент от сънародниците ни смятат, че САЩ и Европейския съюз са на грешен път.

Това показват данните от последното проучване на Евробарометър. То идва дни преди речта за състоянието на съюза, която председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да изнес тази седмица. Проучването е проведено между 24 и 31 август. 

 

Какво показват данните? 

 

31% от българите считат, че Европейският съюз върви в правилната посока. Въпросът обаче се оказва полярен у нас - 39% са на коренно противоположното мнение. Сходно е мнението и по отношение на САЩ. Едва 19% от запитаните (всеки пети) е на мнение, че Вашингтон е на прав път, докато 46% са на коренно противоположното мнение. 

 

Впечатление прави, че у нас 30% от населението смята, че Китай се движи добре. Само 17% оценяват политиката като грешна. Не е голям броят на хората, които смятат, че Русия се движи на прав път - около 19% (или почти всеки пети анкетиран). В същото време 52% от сънародниците ни са на мнение, че Москва се движи в грешна посока. 19-те процента обаче ни поставят на първо място в ЕС. След нас са Гърция, Кипър, Словакия, Чехия, Словения. Едва 3% от жителите на Нидерландия смятат, че Русия се движи в правилната посока.

 

24% от европейците оценяват позицията на ЕС спрямо Русия като незначително по-силна. 21% обаче са на мнение, че е точно обратното и Брюксел е по-слаб от Москва. Само 6% от европейците са на мнение, че ЕС превъзхожда САЩ, докато 26% считат обратното. 

 

Предизвикателства и приоритети 

 

Диверсификацията на газови и енергийни източници е посочена като приоритет пред Европейския съюз през последната една година. 38% от българите смятат, че това е важно, докато 14% са на противоположното мнение. За сравнение далеч пред нас е Португалия, която 66% считат, че въпросът е от особено важно значение. 2% от португалците са на противоположно мнение. 

 

Отново 38% от българите считат, че е важно Брюксел да предоставя финансиране на държавите-членки за ускорено инвестиране във възобновяеми източници. Рекордни 58% от хората у нас смятат, че приоритет за ЕС трябва да е подпомагането на страните заради поскъпването на енергията. Само 3% от хората считат, че това не трябва да е приоритет за блока. 

 

86% от европейците смятат, че газовите хранилища в ЕС трябва да бъдат запълнени, за да се избегне рискът от недостиг, 85%, че ЕС трябва да стимулира производството на чисти технологии в държавите-членки и 79%, че мерките на ЕС трябва насочени към намаляване на потреблението на енергия. 75% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да финансира съвместни отбранителни проекти за развитие на стратегически отбранителни способности и технологии.


В допълнение, голямо мнозинство от европейците смятат, че войната в Украйна показва необходимостта ЕС да осигури своята енергийна и икономическа сигурност (85%), както и да увеличи военното сътрудничество между държавите-членки (75%), докато продължават да показват солидарност с Украйна (71%). Това подкрепят 26% от българите. Същевременно 27 са на противоположното мнение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 21372 |09.09.2023 Д-р Мирослав Ненков: 9-ти септември е началото на брутално ампутиране на най-ценните качества на българите . 0| 3957 |08.09.2023 Габриел: 30 са българите във Волос, имаме готовност да ги евакуираме . 1| 8952 |28.08.2023 МВнР предупреждава българите за опасност от лошо време в Северна Италия . 0| 3672 |27.08.2023 Директорът на отдел ”Наркотици” за акцията в Омуртаг: Водещо е нидерландското ядро, българите са помагачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads