Реклама / Ads
2| 4816 |03.02.2010 НОВИНИ

Българите не вярват в строгия контрол върху ГМО

.
Ще остане ли България свободна от ГМО?
68, 8% от българите не вярват, че може да се упражни строг контрол върху отглеждането и използването на генeтично модифицирани култури у нас, стана ясно от вота на народа в "Референдум" по БНТ.
 

В спора между народа и управляващите за промените в закона за ГМО, който предизвика протести от страна на група граждански организации, Министерство на околната среда и водите се опита да се оправдае с европейски директиви и санкции. Но народът не му повярва.

Доказателство за недоверието срещу обещанията и твърденията от страна на МОСВ, се резултатите от гласуването на българските граждани в предаването “Референдум” по БНТ. На въпроса: “Смятате ли, че в България може да се упражнява строг контрол върху отглеждането и използването на генно модифицирани култури?” се оказа, че само 29,4 % от българите вярват, че подобен контрол е възможен, а мнозинството от 68, 8% не вярват, че може да се упражни такъв контрол. С 2 % са се увеличили песимистите и обърканите по въпроса с ГМО и тяхната почва у нас.

Като свое оправдание за решението си да променят Закона за ГМО управляващите използваха евентуална наказателна процедура срещу България. Оказа се, обаче че ако не приемем тези промени, няма да търпим никакви санкции, категоричен е адвокат Свилен Овчаров, нает да защитава интереса на гражданските организации, обявили се против промените.
В същото време, вече има няколко наказателни процедури от страна на ЕС към България за неопазване на зоните от “Натура 2000”, които според предложените промени трябва да станат територия, свободна за ГМО.

Затова дали аргументът “ЕС настоява” има шанс да надлее над съображенията за здравето на нацията и екологичните рискове от ГМО, както и дали кабинетът прави необходимото да се състои обществен дебат по темата, четете повече в рубриката ИНТЕРВЮ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4717 |28.12.2009 Българите пътуват в чужбина с 21,8% по-малко . 9| 5240 |22.12.2009 40% от българите живеят в страх, 22% - били щастливи . 8| 4594 |16.12.2009 Режат 50% от парите за българите в чужбина . 6| 4635 |04.12.2009 Парламентарният контрол спаси Масларова от уволнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads