Реклама / Ads
0| 5001 |12.10.2017 НОВИНИ

Българка поема проучването за ранно диагностициране на Алцхаймер

.
Лиана Апостолова Източник: БНТ
Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ, съобщи БНТ.
 

Тя е получила грант от 7,6 милиона долара от Националния институт по здравеопазване, което е един от най-големите грандове в света. С помощта на този грант проф. Апостолова ще започне изграждането на нова изследователска програма с обща стойност над 45 млн. долара, фокусирана върху Алцхаймер пациенти, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст.

 

На 19 октомври проф. Апостолова ще бъде гост на международна научна конференция във Варна със световно известни специалисти по Алцхаймер, която се провежда за първи път в България.

 

Новата изследователска програма, която ще бъде ръководена от проф. д-р Апостолова, е с обща стойност над 45 млн. долара за период от 5 години. Това я поставя на едно от челните места в световен мащаб. За сравнение през 2016 г. средностатистическият грант от същия тип е средно 381 000 долара за една година или 1,9 милиона за 5 години, уточни Лиана Апостолова.

 

Програмата ще е фокусирана върху пациенти с Алцхаймер, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст. Този рядък вариант на Алцхаймер се среща при едва 5% от болните.

 

    “В сравнение с пациентите с класическата форма на Алцхаймер с начални симптоми след 65 годишна възраст, младите пациенти с това заболяване не се допускат до клинични изследвания и терапевтични проучвания заради тяхната относително ранна възраст. Нашите изследвания сочат, че тази форма на Алцхаймер има висока генетична обремененост и прогресира много агресивно”, казва проф. Апостолова.

 

Научната програма е наречена “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Тя ще създаде мрежа от клинични центрове в Съединените щати, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични и психологични данни, много различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания.

 

    “Данните от LEADS ще позволят да направим прецизно сравнение между клиничните, психологичните, струтурните, патологичните, кръвните, лиkворните и генетичните прилики и разлики между болестта на Алцхаймер с ранно начало (65 годишна възраст). Нашите изследвания ще доведат до нови терапевтични стратегии.”, казва проф. Апостолова.

 

Другите главни LEADS изследователи са д-р Гил Рабинович от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, д-р Брад Дикерсън от Харвард и д-р Мария Карильо от Асоциацията за Алцхаймер. Проектът ще включи изследователски и клинични центрове от 16 от най-престижните университети в САЩ.

 

На 19 и 20 октомври проф. д-р Апостолова ще бъде гост на международна научна конференция във Варна, която се провежда за първи път в България. На симпозиума ще гостуват световно известни специалисти по Алцхаймер и ще бъдат представени най-новите постижения в борбата с коварната болест. Конференцията има за цел да се насърчи обмена на информация и идеи между водещи експерти от САЩ и България, както да обедини учени, участващи в проучването в областта на Алцхаймер от източноевропейските и балканските страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4649 |09.10.2017 Н. Петров: Държавата поема извънболничното лечение на бедните без осигуровки . 0| 4913 |08.10.2017 Българка подтикна любовника си да убие мъжа й грък заради парите му . 1| 4494 |07.10.2017 Пак се прочухме с лошо: българка избяга от затвор в Рим . 5| 7686 |29.09.2017 Само във Фрог: Жената на убития Боби Цанков поема разследването в Столичната полиция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads