Реклама / Ads
0| 3222 |24.05.2024 НОВИНИ

Българка спаси от затваряне училище в Швеция

.
Кремена Сьодерстрьом
Българка отиде в Швеция и спаси от затваряне местно училище. Успехът на учениците бил критично нисък, дисциплина липсва, а учителите напускали главоломно.Тя е и опровержение на думите, че една птичка пролет не прави. Хвърля се към това, от което всички бягат, и го опитомява. Българката от Ахелой с шведска фамилия - Кремена Сьодерстрьом.
 

„Моите ученици ми казват Креми или Кремена. Точно като приятелка. И всъщност не само към мен, а към всички останали. Формата "Вие" не съществува като форма на обръщение”, разказва Кремена Сьодерстрьом. Българлата отива в Швеция като учителка без да мечтае някога да става директор. Но преди четири години чува за едно училище пред затваряне. То е в малък град близо до столицата, разказва Нова Тв.

 

„Споменаха, че има едно училище в този град, което не е било в добро състояние, някои от учениците имаха много лоши оценки. Просто училището е едва ли не пред затваряне. И аз в първия момент реших, че няма да кандидатствам за това училище, но малко по малко реших, че трябва да опитам на всяка цена. Исках да създам промяна. Това може би е била някаква вътрешна нужда да докажа, че и ние българите също можем да успеем. Имаме нещо, което и другите го нямат”, казва Кремена. За 10 години 4 директори преди нея, са опитали да създадат промяна. И всички до един са избягали.

 

Тя споделя че поне 30% от учителите не са вярвали, че ще успее. Но Кремена все пак "влиза" в обувките на директор. Но дори ниските и очаквания се оказват твърде високи. „Влизам в училището и виждам 15 ученици от 9 клас, които са обградили един учител. Ако учителят ги е помолил да напуснат училището, учениците отказват и някак се държат по-заплашващо. Не очаквах да видя такова нещо в Швеция”, каза още Кремена. Тя е първият директор, който вкарва и дисциплина в това училище. И не, тайната не е в повишаването на тона.

 

„Според мен силата е в това, да овладееш ситуацията с решителен тон, но без крещене. Да не крещиш, не е да си мекушав и да не показваш какво трябва да се получи. Аз постоянно държа да имам контакт с родителите и понякога съм викала същите родители по 3 пъти на ден. Това е много важно”, убедена е българката.

 

И въпреки че звучи непоклатима, и Кремена се е прибирала вкъщи, треперейки. „Това беше единственият случай, в който се замислих дали да остана или да не напусна. Когато един от учениците дойде и ми каза "Дъщеря ти се казва Виктория, нали?" И тя учи в еди-кое си училище. Когато чуеш, че някой споменава името на детето ти, къде учи как се казва – не е приятно. Точно в този момент може би аз си дойдох и споделих на мъжа си и му казах, че не съм сигурна дали си заслужава”, припомня си Кремена. Тя поема длъжността на директор на училището при 60% двойкаджии, а четири години по-късно процентът на слабите оценки, е около 25%.

 

„Доста честичко си мисля в момента, че тези знания, които имам и това, което съм натрупала тук – може би бих могла да допринеса и в България. Абсолютно възможно е да го направя и в България”, убедена е Кремена. Но засега остава в Швеция – известна като българката, която показа на шведите как се прави. Като ходещата промяна, която е влюбена в изречението „Няма да успееш”. И някак винаги успява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2537 |24.05.2024 Орбан е сигурен: "Русия няма да атакува страни-членки на НАТО" . 1| 2631 |24.05.2024 Забравихме ли да пишем на ръка? . 4| 2565 |24.05.2024 След мощните атаки на магнитните бури: Настъпва притеснително време за Земята . 1| 3165 |24.05.2024 Ако още не сте тръгнали, по-добре избягвайте пункта Кулата-Промахон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads