Реклама / Ads
0| 2262 |17.09.2024 НОВИНИ

Българка спечели Европейския конкурс за млади учени и ще посети Нобеловата седмица

.
Александра Петкова Източник: МОН
Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ спечели първа награда на Европейския конкурс за млади учени, проведен в Катовице, Полша.
 

Тя също така беше удостоена с приза на Стокхолмския младежки научен семинар, което означава, че ще посети събитията в Нобеловата седмица, съобщи МОН.

 

.
                                           Снимка: МОН

 

Делян Бойчев от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“ получи наградата на Европейската космическа агенция за проекта си, свързан с разпознаването на синтетични методи, генерирани от алгоритми за машинно обучение. Той ще посети лабораториите на агенцията през идните месеци.

 

. 
                                          Снимка: МОН

 

Третият ни участник, Стефан Гайдаров от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, се представи много добре, въпреки че не получи награда в силната конкуренция на конкурса.

 

България също предостави една от специалните награди на конкурса. В Националния семинар по теория на кодирането „Акад. Стефан Додунеков“ журито определи Артьом Ковтун от Украйна като носител на наградата за разработката му, разглеждаща случайни процеси в графи.

 

Европейският конкурс за млади учени е един от най-елитните научни конкурси за ученици в света и е финансиран по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт Европа“. България участва в него от 1997 г., а учениците първо преминават през Националния конкурс „Млади таланти“, организиран от Министерството на образованието и науката. София беше домакин на конкурса през 2019 г., а догодина след Катовице, домакинството поема Рига. Александра Петкова също спечели наградата на Regeneron ISEF за експериментално и теоретично изследване на ъглите на вълните, оставяни от движещи се плавателни съдове, съобщи Министерството на образованието и науката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2244 |17.09.2024 С 1 година депутатите забавиха новата такса смет . 3| 18488 |17.09.2024 Еврокомисията отряза окончателно Малинов и енергийното министерство ЕСО и "Булгартрансгаз" да останат в БЕХ . 2| 2234 |17.09.2024 Германия: Ако Украйна падне, Молдова е следващата на опашка . 1| 3058 |17.09.2024 "Каква естетика в това да си излишен". София в стиховете на Иван Ланджев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads