Реклама / Ads
3| 5277 |20.08.2007 НОВИНИ

Българската нация е сред най-бързо застаряващите

.
В България има повече аборти, отколкото раждания, но абортите са по-евтини от отглеждането на дете, което е станало нещо много скъпо в сегашните икономически условия на страната. Това показват резултатите от доклад на ООН.
 

До 2050 г. броят на хората над 60 години ще достигне 2 милиарда. Статистиката на ООН показва, че от 2000 г. досега броят на хората над 60 години се е увеличил със 100 милиона и е достигнал 700 милиона. 11% от световното население в момента са над 60-годишни. Това рязко застаряване е повсеместно и вече засяга всички държави. Главната причина е намаляването на фертилността, което е станало универсален проблем. Фертилността едва ли някога ще се върне на най-високите си стойности от миналото, смятат демографите. Това е и причината да се смята, че демографските промени във възрастова структура са необратими, пише Всеки ден.
В момента средната възраст на световното население е 28 години. До средата на този век тя ще достигне 38 години, а държави като Южна Корея и Макао ще имат средна възраст 54 години. В развитата част на света има повече хора над 60 години, отколкото деца под 15 години. Най-развиващите се региони ще достигнат до същото възрастово съотношение до 2047 г., пише в доклада на ООН. Застаряването ще има негативен ефект основно върху икономическия растеж, спестовните влогове, инвестициите, консумацията, пазарите на труда, пенсионните фондове и данъците. То ще засегне семейната структура, жилищата, миграционните процеси и здравните услуги. За първи път демографите обясняват как застаряването ще се отрази на гласуването и на политическите процеси.
Степента на застаряване е различна за различните региони и държави. В развитите държави един от всеки пет човека е над 60 години, а до 2050 г. съотношението ще е един на трима. Нараства също и броят на хората над 80-годишна възраст. В момента броят им расте с по 4% на година, но до 2050 г. темпото ще е много по-високо

 В Южна Европа, където спада България, има значително по-застаряло население в сравнение със средната възраст за Източна Европа.
България е сред 10-те най-застарели държави в света, чиято листа се води от Япония, България е 7-ма с 22.9 на сто население над 60 години. Тя е девета в света по средна възраст на населението. България е четвърта в света в Генералния индекс за степента и бързината на застаряване на населението. Преди нея са Япония, Италия, и Германия. Най-младата държава в света е Уганда със средна възраст 15 години.
Докато този доклад на ООН вижда причината за застаряването в намалялата фертилност, слабата възпроизводимост, в него не се правят връзки между застаряване и използването на противозачатъчни средства, абортите и стерилизирането. Но няколко специализирани коментара на доклада, които се появиха в САЩ, показват, че в основата на ниската възпроизводимост са тъкмо тези инструменти за контрол. Само дни преди доклада си за застаряването, ООН публикува най-новите си данни за абортите в света, които показаха България като една от държавите с най-голям брой аборти.
Няколко американски агенции коментираха, че в България няма никакви ограничения, а в Източна Европа на абортите се гледа като едва ли не на едно от средствата против забременяване. Многобройните аборти намаляват не само потенциалния брой нови раждания, но и фертилността на жените, особено тези, претърпели няколко интервенции. България наистина е застрашена от катастрофално намаляване на населението, казват коментаторите, но често жените в страната просто нямат избор, тъй като не могат да си позволят деца. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5380 |20.08.2007 Праматарски преговарял с Тити, царисти подозират сценарий на Костов . 5| 5424 |20.08.2007 Полумесецът в България грее все по-силно . 8| 5036 |20.08.2007 Тити Папазов срещу Бойко Борисов в битката за София . 1| 4870 |20.08.2007 Тити Папазов в кметски мач срещу Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads