Реклама / Ads
10| 7397 |05.06.2020 НОВИНИ

Българската прокуратура отказа да разследва ”Барселонагейт”. Испанската продължава

.
Къщата в Барселона
Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за ”Барселонагейт”. За сметка на това разследването в Испания продължава с пълна сила.
 

За това ни информира "Сега". Медията отбелязва, че  постановлението за отказ е от 12 май. Мотивите за прекратяването на преписката по скандала, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов, остават неясни. В четвъртък от "Сега" потърсили говорителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов. Той обещал да провери, но след това повече не вдигал телефона си.

 

Въпросната преписка беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

 

В началото на май регистърът на преписките показваше, че на 3 април спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган, без да се споменава кой е той - дали е МВР, антикорупционната комисия КПКОНПИ, НАП или друга институция. Излиза, че преписката е прекратена само ден след като същата медия публикува тази информация. Скоростта, с която спецпрокуратурата провери "Барселонагейт", е рекордна, като се има предвид например, че проверката за апартамента на финансовия министър Владислав Горанов стои на трупчета в спецобвинението от март 2019 г.

 
Законът казва, че досъдебно производство се образува, когато има законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление. Отказът да бъде образувано разследване се контролира от по-горната прокуратура, в случая - спецапелативната.

 

По "Барселонагейт" има и една по-стара преписка, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 г. Според регистъра на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ. Там следите на проверката се губят.

 

В Испания обаче разследването, водено срещу Борисов, продължава. "Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация."

 

Това отговорили от полицията на въпросите  дали са искали съдействие от българските власти за разпита на Борисов или на други лица. От българската прокуратура също не отговорили на въпроса дали Испания е поискала помощта им за показанията на Борисов. Не е ясно дали премиерът е дал обяснения и по прекратената вече българска преписка.

 

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4797 |05.06.2020 Спецпрокуратурата: Божков е регистрирал само 212 от над 3000 ценни предмета . 46| 35107 |05.06.2020 Васил Божков: В прокуратурата доказвам рекета от управляващата #хунта /схема/ . 6| 5474 |03.06.2020 Прокуратурата подпука и частната колекция на Бобокови . 19| 5419 |03.06.2020 Гешев определи oтдeл 01 „Cпeциaлизиpaн“ на ВКП да работи с Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads