Реклама / Ads
15| 6561 |31.03.2023 НОВИНИ

НАП със запор на имоти и сметки на бащата на манекенката от ”Барселонагейт”

.
Барселона
Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев, който е баща на манекенката Борислава Йовчева, станала известна като обитателката на къщата в Барселона, заради която испанската полиция започна разследване за пране на пари и я свърза с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
 

Йовчев дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение откъде ги притежава. Това установи проверка на сайта BIRD в Имотен регистър и Агенцията по вписванията. Наложената от НАП възбрана е станала в края на 2021 г., почти година след публикацията на “Ел Периодико”, която извади наяве разследване на испанската прокуратура. От постановлението за обезпечителни мерки на НАП, издадено на 16.11.2021 г., става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Това съответства на дяловете му в испанската фирма Ema BG S.L. За да обезпечи това вземане, НАП запорира имотите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лв.

 

Българското разследване на "Барселонагейт" се забави над две години. Наскоро в интервю за БНР Гешев обясни, че проверките се бавят заради съдебните власти на Кипър. От Кипър прокуратурата чакаше правна помощ за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър, пише още "Сега".

 

Случаят "Барселонагейт" е един от казусите, за които бившият премиер Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение какво е свършено за дългия период, в който се води разследването. То е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари.

 

Накратко описана историята на "Барселонагейт" звучи така - две фирми в Барселона, през които са минали големи парични потоци с неясен произход, за да купят луксозен бутик и внушителна къща, свързани с Йовчева. Според справка на испанската полиция, получена наскоро в МВР и огласена от медиите, средствата за тези вложения - над 5 млн. евро, нямат ясен произход. Следите на парите, според испанските власти, може би водят към Борисов. След като испанският вестник "Периодико" публикува разследването си по темата, къщата и бутикът смениха собствеността си. Според испанските служби Йовчева е напуснала страната.

 

Още преди да бъде образувано разследването по "Барселонагейт", докато прокуратурата правеше само проверка, тя обясняваше, че казусът е на практика на трупчета, защото Испания не сътрудничи. През октомври 2020 г. например в официални отговори до европейския парламент зам.-главната прокурорка Даниела Машева пише, че испанските власти казват на нашите, че тъй като разследването там е класифицирано като "поверително", изискваната информация от България може да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3215 |31.03.2023 ”ЕВН България” иска повишаване на сметките за ток от 1 юли . 7| 3072 |30.03.2023 Ожесточените боеве край украинската атомна централа ”Запорожие” се засилват . 1| 2987 |28.03.2023 Зеленски посочи, че сигурността на АЕЦ ”Запорожие” не може да се гарантирана . 0| 2978 |27.03.2023 МААЕ ще оцени сигурността на АЕЦ „Запорожие“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads