Реклама / Ads
2| 6239 |03.01.2008 НОВИНИ

Българският кораб "Ванеса" потъна в Керченски води

.
Телата на двама загинали моряци, най-вероятно членове на екипажа на потъналия български кораб, е открил руският буксир “Меркурий”, съобщи радиостанция “Ехото на Москва”. Междувременно стана ясно, че седем от моряците са загинали, трима са в неизвестност.
 

В Азовско море, на границата между Украйна и Русия, е потънал българският товарен кораб “Ванеса”, на борда на който са се намирали 11 души. Съобщението е потвърдено и от министерството на транспорта и връзките на Украйна. Корабът напуснал пристанището Бердянск, натоварен с метал. На борда на кораба се намирали десет членове на екипажа и украински лоцман. Инцидентът станал в северната част на Керченския пролив, на 20 километра от Варзовския буй. В 2 часа товарният кораб подал сигнал за бедствие, като веднага на помощ се притекли моторния кораб “Тегусигалпа” (плаващ под флаг на Белиз) и украинският кораб “Гулп”. В кораба започнала да нахлува вода. Екипажът се борил да спаси кораба, но в 2 часа и 20 минути връзката с кораба прекъснала. В 4 часа и 45 минути към мястото на инцидента се приближил корабът “Тегусигалпа”. Потъналият кораб не се виждал, но имало светлини, вероятно от спасителните лодки. 

На мястото на корабокрушението е изпратен влекач от руските власти. За издирване на хората, които според някои данни, в момента се намират във водата в хидрокостюми, са излезли в морето украински и руски кораб. Руският плавателен съд се е завърнал в близко пристанище, тъй като е започнало обледеняването му. Освен корабите, към мястото пътува и хеликоптер. Силното вълнение в района на бедствието с височина на вълните до три метра и скорост на вятъра до 20 метра в секунда обаче прави рискова операцията по изваждането.

Товарният кораб "Ванеса" е собственост на фирма Борд Марин Бургас.

През ноември в Керченския пролив при силна буря станаха редица инциденти, които доведоха до екологична катастрофа. Един танкер се разцепи и от борда му във водите на Азовско море изтекоха тонове мазут. От друг кораб също имаше изтичане на нефт. Два кораба потънаха - единият натоварен с метал, а другия - натоварен със сяра.

Керченският пролив е единственият изход от Азовско море. Дължината му е 40 км. Около 9 хил. плавателни съда преминават през него всяка година. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8501 |29.11.2007 Българският мъж все по-често е жертва на психически тормоз у дома . 0| 4888 |24.11.2007 Белгия с по- евтина оферта от Франция за военни кораби . 0| 8200 |11.11.2007 Четири кораба потънаха за няколко часа, екокатастрофа застрашава Черно море . 0| 5830 |15.06.2007 С песни, веселие и скъпи гости българският Ибиса - Слънчев бряг открива „Лято 2007"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads