Реклама / Ads
2| 3542 |06.01.2022 НОВИНИ

Българските евродепутати: Едните лъжат и мажат, а другите следват тясно-партийното верую

.
17. Толкова е броят на българските политици в Европейския парламент. Те, заедно с останалите депутати в Брюксел, трябва да се борят за благото на европейските граждани, каквито впрочем сме и ние, нищо че рядко се чувстваме като такива. Нашите евродепутати обаче по-скоро си клатят краката и ще продължават да го правят още две години. И точно толкова ще продължават да повтарят от международна трибуна опорките на собствените си партии и да се надяват, че някой в Брюксел им вярва.
 

Докато у нас ври и кипи, текат дебати за съдебна реформа, а от Брюксел ни критикуват за проблемите ни с върховенството на правото и безконтролния ни главен прокурор, в Брюксел българските депутати правят изказвания, които повтарят едно към едно опорките, които слушаме и на родна територия.

 

Ето така например Александър Йорданов - депутатът, който нарече журналистката от Българското национално радио Силвия Великова “махленска клюкарка” от трибуната в Брюксел е говорил за “подкрепяните от Васил Божков” протести в България през 2020 г. Изказването на Йорданов е по време на дебатите за европейския закон “Магнитски”. 

 

Важно било според Йорданов как точно ще се прилага санкционният режим по модела “Магнитски”. Депутатът от ГЕРБ даже дава и пример: 

 

“Български олигарх, който се укрива от правосъдието в Дубай и срещу когото има повдигнати 18 обвинения, активно подкрепи миналата година граждански протести срещу правителството и главния прокурор.

 

Медиите цяла година му правеха реклама. След това стана известно, че той и свързани с него фирми са включени в списъка със санкции по закона “Магнитски“, а парадоксът е, че този олигарх регистрира политическа партия и в момента е кандидат за депутат”.

Йорданов визира Васил Божков. Доказателства, че той е финансирал протестите през лятото на 2020 г. няма. Имаше обаче широк обществен отзвук, а на площада бяха хиляди хора. 

 

Какво обаче е факт? Факт е, че Делян Пеевски е сред същите тези лица, които са санкционирани от САЩ по закона “Магнитски”. Факт е още, че в списъка са включени и свързани с него фирми. Факт е също така, че по-късно Пеевски се кандидатира за депутат от ДПС и в момента е част от 47-мото Народно събрание. Но Йорданов не е възроптал срещу нищо от това.

 

За едно обаче евродепутатът от ГЕРБ е прав - трябва да има борба с корупцията и да бъдат защитени гражданите, които водят тази борба, “но и да има механизъм, който да разкрива свързаността на някои граждански организации, а и на политици, медии и партии, с лица, включени в акта “Магнитски“, защото медалът винаги има две страни”. 

 

Тъкмо за това има нужда обаче у нас да се осъществи съдебна реформа. Да има институции, които съвестно да си вършат работата, а не да разпъват чадъри над свои хора и да разменят справедливост за лични интереси, например. Тъкмо поради неработещите у нас институции и правосъдие европейската прокуратура започна да прескача Иван Гешев и да търси информация от Министерството на вътрешните работи. 

 

Върховенството на правото е тема, с която се занимава усърдно евродепутатът Елена Йончева. Тя е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), която подкрепи същите онези протести срещу Борисовата власт през лятото на 2020 г., които според Йорданов били финансирани от Васил Божков. 

 

В началото на октомври комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) одобри с 35 гласа “за“, 30 гласа “против“ и 1 глас “въздържал се” проект за резолюция относно “значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България. 

 

Гласуването беше политически оцветено. Членовете от Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, отхвърлиха проекта за резолюция. Евродепутатите от групите на Социалистите и демократите, Обнови Европа, Зелените и някои от по-малките групи подкрепиха резолюцията. От българските евродепутати в гласуването участваха Елена Йончева и Петър Витанов от БСП, които подкрепиха документа, а Емил Радев от ГЕРБ и Ангел Джамбазки от ВМРО бяха против.

 

Депутатстването на Джамбазки в Брюксел впрочем също е интересно. Патриотът се бори усилено срещу “джендър идеологията” и така например не даде подкрепата си за европейска резолюция относно движението MeToo и тормозът. 

 

“Въпреки, че движението има благородна цел да предотврати тормоза и сексуалното насилие над жените, резолюцията на Европейския парламент включва текстове, с които съм против като например организирането на задължителни обучения на служители и евродепутати в тази сфера. Самата цел на тези обучения е добра, но това може да създаде опасен прецедент за организиране на друг тип обучения, които ще бъдат задължителни за всички. Това ще доведе също така и към дискриминация между служителите и евродепутатите, които откажат да участват в тези обучения. Вместо подобни радикални действия, трябва да се засилят на първо място непреките мерки за борба с насилието над жени в институциите”. 

 

Ето така например Джамбазки се обявява против доклад за равенството между жените и мъжете в ЕС. Мотивът - “това е поредният доклад, който призовава за приемане на Истанбулската конвенция от страна на България. В доклада много ясно е написано, какво всъщност представлява тази конвенция “...Конвенцията от Истанбул, която, наред с другото, подчертава погрешните схващания относно ролите на половете в нашето общество, например „традиционните семейни ценности“ “. Точно така традиционните семейни ценности са поставени в кавички, а ролята на пола и определянето му от биологията са поставени под въпрос.

 

И така, докато ни говорят за равенство между половете се опитват да ни натрапят напълно чужди на нашия бит и култура идеи и идеологии…” 

 

Това е и един от мотивите за върлото обявяване против Истанбулската конвенция, която цели да предотврати основаното на пол насилие. В края на 2019 г. ЕП гласува резолюция, с която призова България и останалите държави-членки, които все още не са ратифицирали документа, да го направят. Темата с резолюцията у нас е изключително скандална, а политиците бягат от дебат като дявол от тамян. В същото време обаче се тиражират неверни твърдения за текстове, които на практика отсъстват от документа. Самата Истанбулска конвенция всъщност носи името Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”. При гласуването на резолюцията в Брюксел обаче само двама родни депутати я подкрепиха. 

 

Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР), Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП), Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП), Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), Иво Христов (БСП/СД), Цветелина Пенкова (БСП/СД) и Петър Витанов (БСП/СД) са гласували против резолюцията. Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), Сергей Станишев (БСП/СД), Елена Йончева (БСП/СД), Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) пък са се въздържали.

 

Ангел Джамбазки гласува и с “въздържал се” относно доклад за оценката на превантивните мерки за предотвратяване на корупцията и злоупотребите с европейски средства. Защо? Защото според него в текста са заложени и препратки към изискването средствата от ЕС да бъдат отпускани при спазване на принципа на върховенството на закона - инструмент, който според Джамбазки се използва за политически цели.

 

Изводът от дейността на българските евродепутати е простичък. Едните лъжат и мажат, другите следват партийната линия. Малцина са тези, които работят усилено наравно с останалите си колеги за подобряване живота на европейските граждани. Дано и ние да започнем да живеем като такива.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8829 |02.01.2022 Българските прокурори работят, но не за кюлчета и Мата Хари, а заради Facebook коментари . 5| 4631 |27.12.2021 Тома Белев: В последните години Витоша е получавала 30 хил. лв. за поддръжка . 1| 3117 |23.12.2021 Голям успех за българските ски! Алберт Попов и Камен Златков влязоха в топ 20 . 2| 4773 |23.12.2021 В работилницата на Дядо Коледа: Кои са коледните елфи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads