Реклама / Ads
27| 5417 |05.10.2020 НОВИНИ

Евродепутати дебатираха и критикуваха проблемите на България

.
Доста критики и резервирани мнения, както и похвали с половин уста от съпартийци от ЕНП се изказаха по време на дебата за върховенството на закона в България в Европарламента.
 

Манфред Вебер - председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) изтъкнах че за него лично е добре младежите да излизат на улицата, да представят и защитават идеите си. Младите искат нещата да стават бързо. "Борисов винаги е насърчавал младежите и им е казвал да изразяват мнението си и да протестират. Защо българският парламент трябва да бъде разпускан сега, при тази пандемия? Имаме напредък в борбата с контрабандата, с трафика на хора. Борисов е лидер на едно проевропейско правителство. И допринесе за предстоящото въвеждане на еврото"., каза Вебер.

 

 

Ангела Меркел харесва Борисов, значи е добър?. ЕНП дори не дадоха време за дебат на единствения си опозиционен член, защото е срещу Борисов. Хората в България излизаха на протести нощ след нощ, въпреки че бяха заплашвани с водни оръжия. Тази резолюция включва призивите на протестиращите. Резолюцията осъжда злоупотребите с еврофондовете, потискането на медиите и т.н. Но българските граждани ще се справят със своето правителство. Те не ни молят за това. Искат да спрем да подхранваме вампирите, които изпиват кръвта на държавата и прогонват младите хора, това каза Клер Дейли от Европейскат единна левица.


Резолюцията, която трябва да гласуваме, ще покаже, че сме на страната на гражданското общество в България и подкрепяме исканията за справедливост и демокрация. Позволете ми да цитирам извадки от доклада на ЕК: "Корупцията в страната е силно разпространена, има системни проблеми в съдебната система, кито не са отстранени. Създаден е пост за главен прокурор, който концентрира огромна власт без механизми за отчетност. Загрижени сме за това кой притежава българските медии. Има политическа намеса в медиите. Известни са ни случаи за журналисти, които са жертви на такава намеса", заяви Катерина Барли - ПЕС, Германия.


Роберта Метсола (ЕНП): ЕП е най-силният глас при отстояването на демокрацията и върховенството на закона. Не можем да допуснем компромис с този принцип. Не можем да включваме в резолюцията факти, лични мнения и субективни преценки, за да не се използва този документ за лични политически цели, рече Роберта Метсола от ЕНП.


Десетки хиляди европейски граждани протестираха по улиците в България преди години, но сега пак отбелязваме високото ниво на корупцията, заплахите за независимостта на съдебната власт и свободата на медиите. Това е дежа вю,заяви Гуендолин Корфилд от Зелените.

 

Народът на България не харесва своя премиер. Ясно е, че българският народ е достатъчно свободен, за да протестира. Медиите критикуват правителството. Има ли плурализъм? Да, премиерът и президентът са от различни партии. Разбира се, българите не са доволни от правителството, това е факт, но те могат да решат проблема на следващите избори, посочи Франсоа-Ксавие Белами - ЕНП, Франция.


Мирно демонстриращите хора заслужават нашето уважение навсякъде в Европа. Един от евродепутатите посочи, че дебатът ще опетни името на България. Но този аргумент засяга сърцевината на проблема. Дебатите може и да са проблематични от политическа гледна точка, но те са необходими. Казвам го като гражданин на страна - либерална и открита държава - в която вчера беше извършено нападение над човек от юдейски произход. Не смятам, че това изказване е петно върху Германия. Когато има проблеми и дискриминация, трябва да се говори открито - без това да се приема като обида или намеса във вътрешните работи на една страна. Затова благодаря за този дебат. Всички държави членки на ЕС трябва да извършим проверка на върховенството на закона, Михаел Рот, Германия.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6672 |05.10.2020 Какво казаха българските евродепутати в Брюксел? . 45| 7469 |04.10.2020 Тома Биков: Дебатът в Брюксел е заради двама евродепутати, които искат да си вдигнат авторитета . 11| 5414 |29.04.2020 Манипулиран ли е от Китай доклад на ЕС за коронавируса? Евродепутати искат разследване . 5| 4169 |30.03.2020 Работят ли евродепутатите в условия на карантина?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads