Реклама / Ads
19| 3636 |11.02.2023 НОВИНИ

Прокуратурата пак в БНТ. Обвинението сънува похвала, а не порицание в новия списък ”Магнитски”

.
Мине се не мине месец и някой от прокуратурата стъпва в ефира на Българската национална телевизия, за да обясни колко добра работа върши държавното обвинение. Ето така например днес Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и шеф на националното следствие, се тупна по рамото как включването на новите лица в списъка “Магнитски” е “открита подкрепа за действията на прокуратурата”. Не, точно обратното е.
 

Петима души, сред които действащи политици, влязоха в новия санкционен списък на американското финансово министерство. Сред тях са Владислав Горанов и Румен Овчаров. И двамата отказват да коментират. Междувременно обаче прокуратурата извъртя новината като видя в нея похвала, а не порицание. 

 

Новите санкции са “заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната й зависимост от руските енергийни източници”, както става ясно от изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България.

 

Сиреч, господин Сарафов, липсата на действия от страна на държавното обвинение в борбата с корупцията са довели до тези санкции, а не обратното. Владислав Горанов бе арестуван заедно с Бойко Борисов по подозрения в изнудване на друг санкциониран по “Магнитски” - бившият хазартен бос Васил Божков. Тогава обаче Горанов не получи обвинения, а съдът обяви арестите за незаконни. Самият бивш финансов министър и депутат от ГЕРБ в няколко парламента е обвинен от САЩ за това, че е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”.

 

Но прокуратурата вижда в шамара на САЩ потупване по рамото. 

 

"Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на 2 инстанции. Има обвинителен акт и срещу Николай Малинов. Прокуратурата и срещу него е свършила своята работа. Срещу още 2 лица в списъка, които не са сред тези, също се води наказателно производство за корупция, което е в Националната следствена служба и не е изключено в близко време да бъдат повдигнати обвинения и срещу тях. Почти целият списък ни е познат”, посочи Сарафов в ефира на БНТ.

 

По думите му срещу Владислав Горанов трябва да бъдат събрани достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение.

 

"Ще проверим отново всички данни срещу тези лица, ще поискаме данни от ДАНС и МВР, защото корупцията се разкрива от оперативните служби, а не от прокуратурата. Ще възложим данъчни проверки и ревизии на тези лица", добави Сарафов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4151 |09.02.2023 Прокуратурата разкри, че застреляният психолог Иван Владимиров е убит с един куршум в лицето . 3| 3575 |09.02.2023 Евгений Кънев: Акцията на прокуратурата в медиите цели отвличане на гласове . 0| 3270 |09.02.2023 За трети път! Съдът върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге . 19| 7992 |08.02.2023 Александър Николов: Обвинението е, че България не се съобрази с изнудванията от ”Газпром” и Русия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads