Реклама / Ads
0| 2722 |22.07.2024 НОВИНИ

Банско се превръща в "сцена на открито" с най-добрите филми от Банско филм фест 2023 година

.
Източник: Facebook
По традиция, и тази година Банско филм фест ще покаже под звездното небе на град Банско и Пирин планина селекция от най-добрите планинарски, приключенски и екстремни филми през последната година. Това ще се случи на 25, 26 и 27 юли на централния площад "Никола Вапцаров“, прожекциите с вход свободен започват в 21:00 часа.
 

Това съобщи в интервю за "Фокус“ Натали Петрова, организатор на събитието. При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище "Никола Вапцаров“. Входът е свободен.

"Международният кино фестивал на планинарското и приключенското кино и съответно кино панорамите, които организираме след всяко издание, нямат аналог. Както всяка година, така и тази, очакваме публика от цялата страна и съседни държави, на лятната ни кино панорама, с която завършва турнето на лятната ни кино панорама“, каза още тя.

 

В програмата на фестивалния филмов маратон зрителите ще се докоснат до най-доброто от световното приключенско, планинарско кино с 11 филма от Полша, Италия, Австрия, Франция, Исландия, САЩ, Великобритания, България, Канада и др. Ще се пренесат с главните герои в най-отдалечените точки на Планетата от Гренландия до Мароко, от Каракорум до Бафинова земя.

 

Акцент в програмата е филмът с награда на Община Банско - "По стъпките на Карим“, за първия женски отбор по алпинизъм в Балтистан - държава, в която жените рядко имат възможност да решават сами какво да правят с живота си. Програмата ще завърши с филма "Гранд Каньон“ - история за преминаването на най-екстремната река Колорадо, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват древната история на Земята.

Лентите в програмата на "Лятна филмомания под звездите 2024″ представят още много уникални кадри и герои - най-известните приключенци в света. В продължение на три дни филмовото изкуство ще представи природа, история, приключения, пътешествия, ски, алпинизъм, катерене, парапланеризъм, колоездене, каяк и др.

 

"Говорим за филми, които не само ни пренасят на най-трудно достъпните и екзотични точки на планетата, но и те са своеобразни уроци по история и география. Всички знаем къде се намират Хималаите или Гранд Каньона, но чрез историте, които ни разказват лентите, научаваме не само географията, но и опознаваме силата на човешкия дух. Научаваме, че битката с природните стихии не е най-страшна, а тази със собствените ни страхове“, прибави Натали Петрова.





Интересен факт е, че голяма част от филмите и героите, които ще бъдат представени по време на лятната панорама, са били гости на Банско филм фест, припомни организаторът на събитието. Тя добави, че вече са ясни и датите на предстоящото издание на "Банско филм фест 2024 г.“, което ще бъде 23-то.

 

"И тази година публиката ще има привилегията да се срещне с българските и световни най-големи приключенци, алпинисти и други. Ние представяме между 80 и 100 ленти, които са премиерни. Ще има десет изложби и нещото, с което се гордеем и което не се случва никъде по света, е Детската ни научно-образователна и спортна програма с 18 лектори, открити уроци, състезания и други. 23-то издание на кино фестивала ще бъде в периода 20-24 ноември, а между лятната кино панорама и Банско филм фест, в София от 17 септември започват традиционните презентации, които организираме вече 20 години“, допълни Натали Петрова.

 

В изминалото 22-ро издание на "Банско филм фест“ през 2023 година бяха представени над 80 филма от 135 държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9966 |22.07.2024 Етиен Леви: Приключих с "Величие"! За мен тази партия е затворена книга . 1| 2228 |22.07.2024 Голяма част от софиянци остават без топла вода до средата на август. Ето защо . 15| 7078 |22.07.2024 Хайде големците да се разберат за пожарите, че стават за смях. А и ни писна от лакърдии, докато горят къщи . 2| 3207 |22.07.2024 Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина. Другото дете е в стабилно състояние /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads