Реклама / Ads
49| 8594 |19.10.2020 НОВИНИ

„Барометър България“: Борисов би бил президент, ако имаше избори днес. Води пред Радев с 4%

.
Румен Радев и Бойко Борисов
Бойко Борисов щеше да е президент на България, ако имаше избори днес. Той ще изпревари Румен Радев с 4%, сочи проучване на „Барометър България“.
 

През следващата година освен парламентарни предстоят и президентски избори. С уточнението, че реалните кандидати за президентското място са напълно неясни в настоящия момент „Барометър България“ анкетира своите респонденти за кого биха гласували, ако водещите политически лидери и обществени личности се включат в президентската надпревара. Донякъде очаквано първите две позиции биха очертали „генералска“ битка с разлика от 4% между министър-председателя Бойко Борисов (24,2%) и настоящия президент Румен Радев (20,2%). С балансираната си позиция и стабилно одобрение сред избирателите ги следва военният министър Красимир Каракачанов (14,5%).

 

Ако се кандидатира, не би трябвало да се подценява още един генерал, който през последните месеци води класациите по обществено одобрение и доверие, макар и да не е политическа фигура – председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски (8,9%).

 

Според проучването през второто десетдневие на октомври ГЕРБ остават водеща политическа сила макар и изминалите седмици и месеци на протести и скандали да оказват влияние върху процента желаещи да гласуват за тях – 20,9, което води до леко скъсяване на дистанцията между първия и втория играч на политическата сцена. Без промяна в тенденцията БСП не успяват да убедят масовия избирател, че са надеждна алтернатива на сегашното управление и не привличат нови гласове извън обхвата на техните твърди гласоподаватели – 15,1% от заявилите желание да отидат до урните. ДПС са трета политическа сила със 7,9% - представители на техните традиционни поддръжници.

 

Включването на текстове за „Истанбулската конвенция“ и
македонско малцинство в резолюцията на Европарламента и изобщо повдигането на тези теми от външна сила се възприема като грубо вмешателство от страна на патриотично настроените избиратели, което намира отражение в консолидиране и повишаване на подкрепата за ОП – 7,2 процента, което би направило патриотите четвърта политическа сила в бъдещ парламент.

 

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ отбелязва застой в подкрепата си – 3,9% от избирателите, като трябва да се отбележи мълчанието, граничещо с отсъствие, на политическата формация и лидера ѝ по всички актуални теми, които вълнуваха обществото през последните месеци, което не остава незабелязано от подкрепящите ги – предимно млади хора, склонни да търсят новото и интересното, но рядко отиващи до урните.

 

Губещият от резолюцията на Европарламента за момента е „Демократична България“ – от една страна инициирането на дискусията е съвместно между десния Радан Кънев и евродепутата от БСП Елена Йончева, което се възприема от десните избиратели като непочтена сделка с дългогодишния им политически противник, от друга страна в резолюцията изненадващо бяха включени спорни и неочаквани текстове, които могат да се възприемат като опит за вмешателство в суверенитета ни и критика към Конституцията ни. Явната коалиция с БСП и подкрепата за Истанбулската конвенция, гей бракове и сепаратистката ОМО Илинден в Европарламента на лидера им Радан Кънев е причината за оттеглянето на симпатиите на избирателите към тях. ДБ биха получили подкрепата на 3,0% от гласуващите.

 

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 10-16.10.2020 г.
Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 866 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4956 |19.10.2020 Борисов поздрави лекарите през Фейсбук за празника, здравният министър им пусна прессъобщение . 5| 5581 |18.10.2020 Поредни протести в Брюксел и Берлин срещу Борисов и Гешев . 9| 6903 |18.10.2020 Румен Петков: Не бива борисовщината да взима връх . 13| 5764 |18.10.2020 Елена Йончева: Досега на България не се обръщаше много внимание в ЕС заради поведението на Борисов в Брюксел като ”yes man”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads