Реклама / Ads
3| 5381 |07.11.2011 НОВИНИ

И “Бърза помощ” готвят протести

.
Започваме процедура за протестни действия, като знак за несъгласие с обявените реформи в Спешната помощ, категорични са от „Спешна медицинска помощ – София“. Тя предвижда филиалите на спешната помощ да бъдат прехвърлени към областните болници, с което щели да се реализират икономии от съкращаване на персонал.
 

 

Това обяви пред журналисти днес д-р Анелия Маждракова .

Председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов уточни, че БЛС ще подкрепи изцяло колегите от спешната помощ.   Преди да започне процедурата, лекарите в спешните центрове ще внесат отворено писмо до президента, министър-председателя и здравния министър.

 

„Ще изчакаме търпеливо отговора им и след това ще започнем процедурата за протести“, каза д-р Маждракова. Предстои лекарите да решат колко точно ще чакат „търпеливо“.

 

„Искаме да призовем всички да ни подкрепят в усилията ни да осигурим качествено и навременно обслужване“, каза д-р Маждракова. Тя посочи, че според работещите в спешната помощ най–големият проблем е липсата на закон за спешната помощ. „Ние сме от малкото държави, в които няма такъв закон“, каза д-р Маждракова.

Тя посочи, че реформа в здравната система няма, говори се, но не сме я видели. Колкото до идеята от преди няколко дни спешните центрове да минат към общинските болници, които са търговски дружества, това ще принуди Спешните центрове да обслужват само здравноосигурени лица, обясни лекарката. Тя припомни, че здравно неосигурените българи са 2,5 милиона.

 

За да опише в цифри ситуацията в спешния център в София, тя каза, че има 80 свободни места за лекари в момента и няма желаещи да започнат работа. Според нея с прехвърлянето ще се наруши квалификацията на всички специалисти. „Ние сме част от системата за националната сигурност“, категорична е д-р Маждракова и добави, че ако се наруши структурата и системата за спешна помощ няма да може да се реагира например при кризи и аварии.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5612 |17.10.2011 Катуница тръгва на протести срещу прокуратурата . 27| 4974 |11.10.2011 РЗС готвят протест срещу Цветанов . 39| 5648 |01.10.2011 Протестиращи блокират София . 64| 7160 |26.09.2011 Протести и арести в цялата страна; "цар" Киро - в Боровец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads