Реклама / Ads
9| 5200 |05.06.2015 НОВИНИ

Башев продал 60 декара на ромите в Гърмен преди 3 години

.
Ахмед Башев
Скандален документ, доказващ, че Ахмед Башев е безспорният създател на българо-ромския конфликт, който избухна в Гърмен на 23 май и едва ли скоро ще бъде потушен, изскочи изненадващо от архивите на местния Общински съвет. Става въпрос за протокол от сесия В Гърмен на 8 февруари 2012 г., на която тогавашния кмет е заложил бомбата, избухнала преди 10 дни, пише в. „Струма”.
 
За тази сесия се сети общински съветник в Гърмен, попаднал случайно на сесийни книжа от преди три години, които опреснили паметта му.

На въпросната февруарска сесия т. 1.3 е "Годишна програма за управление и разпореждане с общинските имоти". В нея кметът Башев предлага съветниците да гласуват продажбата на общо 165 земеделски парцела, от които 92 са в местността Падарка – същата, в която е застроеното циганско гето, добило популярност като кв. „Кремиковци”.

„Едва когато избухна сега скандалът в Гърмен и намерих документите от тази сесия, разбрах, че Башев е използвал както ромите, така и нас”, сподели съветникът.

Според предложението на тогавашния кмет, съветниците е трябвало да гласуват продажбата на земеделски общински имоти в Падарка в землището на село Марчево, за които общинарите до този момент дори не знаели, че Башев вече е провел търгове. Всичките разпродадени тогава близо 60 дка в Падарка Башев представил на ромите като парцели, с което на практика ги подвел, че на тази земя те спокойно ще могат да строят къщи и да се чувстват собственици. С решението от 2012 Общинският съвет продава на ромите земеделска земя, което им дава единствено прави да садят там домати и чушки.

По време на сесията никой от четиримата съветници на ГЕРБ в Гърмен – Стоян Стругов, Асим Адемов, Ибрахим Джуркин и Верхад Ислямов, не успява да изкопчи от Ахмед Башев как и по какви критерии е парцелирал терените, които продава на ромите, и защо е разделил огромен общински парцел на обособени земеделски имоти от по 0,294 дка, 0,475 дка и т.н., вместо логично – на еднакви по големина парчета земя. Впоследствие става ясно, че Башев е действал по стара карта на местната поземлена комисия, отбелязала нивите на различни частни собственици от Гърмен, които обаче не успели да си ги възстановят в законовите срокове.

На въпросната сесия с 4 глава „против” и 13 „за” Общинският съвет приема да узакони продажбата на ромските ниви. Това става след напомнянето на Башев: „Всички тези продажби кореспондират с една политика, която предложихме на изборите през октомври 2011 година – когато в една местност има общински имот и ние не можем да го стопанисваме, ние ще го продадем”. После Башев признава, че търгът за имотите вече е минал на 5, 6 и 7 ноември 2011 г., част от ромите са успели да си купят земята, но други са финансово затруднени, затова било редно да се удължи срокът, в който те да съберат парите и да си платят, вмести да се правят нови търгове за непродадени още нивички.

Съветникът от ГЕРБ Верхад Ислямов се опитва да възрази, че правилата за търговете трябва да са еднакви и за роми и за българи, но както през всичките мандати на Ахмед Башев мнозинството съветници от ДПС приемат без възражение предложението му и така в кв. „Кремиковци” още през 2011 г., 98 роми стават собственици на чужди, но непотърсени от българи в Гърмен земеделски земи, за сумата от по 1,20 лв./кв. м.

Така Ахмед Башев се отблагодарил за изборните резултати в село Гърмен, където от 700 избиратели, главно българи, през 2011 г. близо 400 гласуваха за ДПС, обясняват си със задна дата политическите сили. Поради многолюдността на ромските фамилии най-вероятно почти всички тези гласове са от новооземлените през 2011 г. роми в „Кремиковци”.

До момента в Гърмен местните смятаха, че продажбите на земите им на ромите за смешните 1,20 лв. на квадрат тепърва предстои и насочиха усилията си да спрат търговете. Не е ясно как ще реагират, когато разберат, че всъщност са закъснели с четири години и сега голяма част от ромите в „Кремиковци” на практика си живеят на собствени терени, купени за по 20-30 лв. Дори държавните органи да спазят заканата си да бутнат незаконните къщи, срещу този документ за собственост никой не може да забрани на ромите да си опънат на същото място палатки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5641 |28.05.2015 Ахмед Башев атакува кмета на Гърмен с обществена поръчка . 9| 4721 |26.05.2015 Капитанова и Башев в конфликт от месеци . 2| 4216 |18.03.2015 Танева: Над 207 хил. декара са пропадналите земеделски площи . 9| 6427 |17.03.2015 Биячът на д-р Джонева продал шофьорската й книжка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads