Реклама / Ads
18| 5696 |21.08.2009 НОВИНИ

Бащата на Павел: Имам записи как го отвличат

.
Родителят твърди, че сина му е отвлечен Източник: Вяра Йовева
Решението на българския съд за отвеждането на децата ми е противозаконно. То е подкупено от полското посолство и полските специални служби в България, заяви пред радио „Фокус” Тодор Василев - баща на отведените от майка си деца от Асеновград Николета и Павел.

„Нека министърът на правосъдието г-жа Попова не се оправдава с Хагската конвенция. В конвенцията пише – ако връщането на децата застрашава тяхното психическо и физическо здраве, молената държава прави отказ децата да бъдат върнати. Децата бяха напълно адаптирани тук. Ако съдът ни беше наистина български, той нямаше да позволи това да се случи. Новите управници много бързо забравиха, че ги е избрал българският народ. Много бързо забравиха, че те работят за България, а не за Полша. Международните спогодби са си международни спогодби, но те трябва да работят за България и за българските граждани. Ние плащаме данъци и всеки български гражданин издържа тези правителства. Те са длъжни да защитават правата ни, а не да са подкупни и да изпълняват решения отгоре. Много от високо се реши случаят. Поляците си свършиха добре работата в България”, заяви бащата, чийто син вчера беше отнет и вънат в Полша.

Той допълни, че има видеозапис, който показва, че отвеждането и на Павел е станало насилствено.
„Записът е в телефона ми. Искам пак да видят как това става според Хагската конвенция, според всичките спогодби на България, която е най-независимата държава в ЕС. От нея нищо не зависи”, допълни Василев.

Попитан какво смята да прави, той отговори: „Кажете какво да правя? Нямам намерение да ходя в Полша, да се занимавам с полски съд. Не съм Дон Кихот. Нямам средства да се боря с вятърни мелници там. Имам три дела за развод в България, и трите дела Министерството на правосъдието ги спира отгоре. За каква правова държава говорим? Само в Международния съд в Хага мога да потърся правата си”.

Тодор Василев каза, че е искал среща и с министъра на правосъдието Маргарита Попова, и с премиера Бойко Борисов, но такива срещи не са проведени. Имах среща с Божидар Димитров, защото нямам никакъв контакт с дъщеричката си, каза още той.

„Майката си признава, че е алкохоличка. Ние живеехме във Варшава. В момента децата са в Дембица - на ново място, и това е отвличане. С това решение на съда обаче отвличането се прикрива, ще кажат – ние изпълнихме съдебно решение. Но, децата ще пораснат и ще видите какво ще стане...”, закани се бащата на Николета и Павел.

По рано днес министърът на парвосъдиието Маргарита Попова каза, че случаят е ясен от юридическа гледна точка, съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова. Децата Николета и Павел бяха върнати поотделно при майка им в Полша след като съдебен изпълнител, след издаден изпълнителен лист и със съдействието на полицията, ги взе от българския им баща и ги върна в родината на майка им.

Случаят предизвика протести пред посолството на Полша в София, но решението е на Софийския градски съд, след това е потвърдено и от Апелативния съд. България е действала според Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, обясни министърът на правосъдието Маргарита Попова.

България е подписала Хагската конвенция и е длъжна да я изпълни, а тя предвижда децата да бъдат върнати в страната, която е обичайното им последно местопребиваване, каза министър Попова и добави, че тук не става въпрос нито за гражданство, нито за родителски права.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5382 |21.04.2009 Бащата на убиеца от „Позитано” се отказва от партийни и държавни постове . 17| 6380 |08.02.2009 Арестуваха бащата на Рашо, Димитър Вучев - Демби се страхува за живота си . 0| 5618 |22.01.2009 Бащата ще ползва 15 дни отпуск при раждане на дете . 27| 4623 |19.08.2008 Скрита камера излови бащата на Мануела в казино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads