Реклама / Ads
0| 3465 |11.05.2022 НОВИНИ

BBC: Колко много разчита светът на Русия за газ и петрол?

.
Европейският съюз планира да забрани всички покупки на руски петрол до края на годината. Все още обаче липсва консенсус сред държавите-членки по въпроса с врътването на кранчето. Колко точно зависим е светът от руската енергетика?
 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че на страните от ЕС е забранено да купуват руски петрол след края на 2022 г. Членовете на ЕС Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват руски суров петрол до края на 2023 г. България също поиска да бъде изключена от ембаргото, но към този момент това няма да се случи. 


През март ЕС се ангажира да намали вноса на газ с две трети в рамките на една година. В момента се водят преговори за по-нататъшно изключване от газопреносната мрежа на Кремъл. САЩ обявиха пълна забрана на руския внос на петрол, газ и въглища, а Обединеното кралство трябва постепенно да прекрати руския петрол до края на годината.


Русия предупреди, че забраната ще доведе до "катастрофални последици за световния пазар".


Освен това, въпреки санкциите, Русия почти удвои месечните си приходи от продажба на изкопаеми горива в ЕС, според Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух.


Русия е третият по големина производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия. Около половината от руския износ на суров петрол отиваше към Европа преди санкциите да бъдат обявени.

 

Най-големите вносители на руски петрол е Нидерландия, която според данните през 2020 внася по 549 400 барела дневно. Словакия и Унгария, на които ще бъде дадена допълнителна отсрочка, за да намерят алтернативни доставки, са получили съответно 96% и 58% от вноса на петрол от Русия миналата година, според Международната агенция по енергетика.

 

Русия представлява само 8% от вноса на петрол в Обединеното кралство през 2020 г. и 3% от вноса на петрол от САЩ миналата година.

 

Какви са алтернативите? 

 

Експерти посочват, че руският петрол може да бъде заместен значително по-лесно от руския газ. Някои държави, членки на МАЕ пуснаха еквивалента на 120 милиона барела от петролни запаси - най-голямото освобождаване на запаси. В края на март президентът на САЩ Джо Байдън нареди голямо освобождаване на петрол от американските резерви в опит да намали високите разходи за гориво. САЩ също искат Саудитска Арабия да увеличи производството си на петрол и се стремят към облекчаване на санкциите срещу петрола на Венецуела.

 

Въпреки нахлуването в Украйна, Русия продължава да доставя голямо количество газ на много европейски държави. 

 

Въпреки това, след като западните сили наложиха финансови санкции срещу Русия, президентът Путин обяви, че "недружелюбните" страни ще трябва да плащат за газ в руската валута.

 

Руската държавна енергийна компания "Газпром" прекъсна доставките за Полша и България и заяви, че няма да ги поднови, докато плащанията не бъдат извършени в рубли.

ЕС заяви, че смята действията на Русия за форма на изнудване.

 

Много други страни от ЕС трябва да се сблъскат със същия проблем около средата на май, когато дойде ред за плащанията. 

 

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че спазването на руските искания би нарушило санкциите на ЕС и би било "висок риск" за компаниите, които се съобразят с Кремъл и платят в рубли. Страните от ЕС обаче са разделени по въпроса с откъсването от руските енергийни зависимости. Газовите компании в някои страни от ЕС, включително Германия, Унгария и Словакия, се съгласиха да плащат за газ в евро чрез руската банка "Газпромбанк", която след това ще конвертира плащанията в рубли. Financial Times съобщи, че газовите компании в Австрия и Италия също планират да открият сметки там. 

 

ЕС каза миналата седмица, че ако купувачите на руски газ могат да завършат плащанията в евро и да получат потвърждение за това, преди да се осъществи каквото и да е конвертиране в рубли, това няма да наруши санкциите.

 

Въпреки това има различни мнения между страните как да тълкуват първоначалните насоки и дипломати от ЕС заявиха, че искат повече яснота по въпроса.

 

През 2019 г. на Русия се падат 41% от вноса на природен газ в ЕС.

 

Ако доставките на руски газ за Европа бъдат прекратени, Италия и Германия биха били особено уязвими, тъй като внасят най-много газ.

 

Русия осигурява само около 5% от доставките на газ за Обединеното кралство, а САЩ не внасят руски газ.


Русия изпраща газ към Европа по няколко главни тръбопровода. Газът се събира в регионални центрове за съхранение и след това се разпределя из целия континент.


Европа може да се обърне към съществуващи износители на газ като Катар, Алжир или Нигерия, но има практически пречки за бързото разширяване на производството. САЩ се съгласиха да доставят допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ (LNG) за Европа до края на тази година. Европа също би могла да увеличи използването на други енергийни източници като вятърна енергия, но това не е бързо или лесно.


Потребителите ще се сблъскат с нарастващи сметки за енергия и гориво. Цените на отоплението, които вече са високи, вероятно ще се увеличат още повече, ако Русия ограничи износа на газ за Европа.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4091 |11.05.2022 Лидия Шулева: Много хора у нас са затруднени, но са без камиони. Исканията на превозвачите не са само икономически . 0| 3534 |11.05.2022 Войната, ден 77: Украйна си е върнала контрола върху няколко селища край Харков . 0| 5320 |08.05.2022 Експертът Георги Лозанов: Петата колона на Кремъл е окуражена, хибридната война е в много тежка фаза . 0| 10401 |08.05.2022 Асен Василев: Повече не разчитаме на Газпром, абсолютно нелоялен партньор е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads