Реклама / Ads
0| 3534 |11.05.2022 НОВИНИ

Войната, ден 77: Украйна си е върнала контрола върху няколко селища край Харков

.
Twitter
Украинските сили са успели да си върнат контрола над няколко населени места край Харков. Това заяви съветник на президента Володимир Зеленски.
 

Контраатаката може да означава нова фаза във войната и начало на украинско настъпление след близо седмица масирани руски удари.

 

Според Москва проруските сепаратисти са стигнали административната граница на Луганска област и град Попасна е „прочистен“ от украински сили.

 

Установяването на пълен контрол в Донбас е една от целите на офанзивата на Кремъл. В интервю за германско издание върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел защити доставките на оръжие за Украйна и изключи възможността Евросъюзът да бъде посредник в преговори между Украйна и Русия.

 

Според американското разузнаване Владимир Путин се готви за дълга война и евентуална победа в Източна Украйна няма да сложи край на конфликта.

 

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски благодари на международната общност за подкрепата и на украинските военни за усилията им. Той отдаде почит на първия президент на независима Украйна – Леонид Кравчук, за чиято кончина беше съобщено вчера.

 

„Благодарен съм на нашите военни, които удържат фронта и показват свръхчовешка сила при отблъскването на армията от нашественици - някога втората най-мощна армия в света. Днес специална група от международни експерти, председателствана от Майкъл Макфол и Андрий Ермак, предложи пътна карта за енергийни санкции. Това е подробен документ, който описва какво трябва да се направи, за да се затрудни максимално Русия да финансира войната, и в същото време глобалната икономика да не търпи загуби заради ограничените руски енергийни ресурси“, заяви Зеленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3395 |11.05.2022 Беларус разполага специални части по границата с Украйна . 0| 3402 |10.05.2022 „Политическо шоу“: Москва „ще пропусне“ заседанието на Съвета на ООН по правата на човека, посветено на Украйна . 0| 3142 |10.05.2022 ЕС обвини Русия в кибератака часове преди началото на войната в Украйна . 0| 3273 |10.05.2022 Изнасилвания, изтезания и изчезнали: ООН установи зверски престъпления в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads