Реклама / Ads
0| 3395 |11.05.2022 НОВИНИ

Беларус разполага специални части по границата с Украйна

.
Александър Лукашенко Източник: БГНЕС
Беларус ще разположи войски за специални операции в три района близо до южната си граница с Украйна. Това съобщиха въоръжените сили на страната във вторник, докато президентът Александър Лукашенко изтъкна ролята на произведените в Русия ракети за укрепване на отбраната на страната, предава „Ройтерс“.
 

Близкият съюзник на Русия – Беларус заяви през март, че въоръжените й сили не участват в това, което Москва нарича „специална операция“ в Украйна, но страната послужи като отправна точка на Русия да изпрати хиляди войници през границата на 24 февруари, коментира агенцията.

 

От месеци Минск се оплаква, че страните от НАТО струпват войници близо до границите му – Полша, Литва и Латвия са членове на алианса – и в отговор увеличава броя и интензивността на собствените си военни учения.

 

„Съединените щати и техните съюзници продължават да увеличават военното си присъствие на държавните граници на Република Беларус. Тези части са се увеличили повече от два пъти през последните шест месеца като количество и качество“, заяви началникът на Генералния щаб Виктор Гулевич.

 

„Беларус разполага с подразделения за противовъздушна отбрана, артилерия и ракети за учения в западната част на страната“, добави той.

 

Президентът Лукашенко заяви, че Москва се е съгласила да помогне на Минск да произвежда ракети, подобни на „Искандер“, които Русия използва в Украйна, и че иска Беларус да продължи да използва произведените в Русия зенитно-ракетни системи С-400 и С-300.

 

„Ние сме реалисти, разбираме, че няма да успеем да победим НАТО. Но можем да нанесем щети, особено на онези територии, от които ще бъдем атакувани“, каза Лукашенко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16168 |08.05.2022 Експертът И. Хиновски с бомба: Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ, информацията е укривана . 0| 3175 |05.05.2022 Британското разузнаване: Русия преувеличава заплахата от ученията в Беларус . 0| 3017 |04.05.2022 В Беларус: Наказват със смърт, ако те обвинят в тероризъм . 0| 3004 |04.05.2022 „Внезапна проверка“ на силите за реагиране на Въоръжените сили в Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads