Реклама / Ads
0| 3006 |26.08.2022 НОВИНИ

BBC: Русия изгаря големи количества газ

.
На фона на растящите разходи за енергия в Европа Русия изгаря огромни количества природен газ. Това показват анализи, с които разполгат от BBC. Експерти твърдят, че газът преди това е щял да бъде изнасян за Германия.
 

Според твърденията централата близо до границата с Финландия изгаря газ на стойност около 10 милиона долара ежедневно. Анализът на Rystad Energy показва, че около 4,34 милиона кубически метра газ се изгарят всеки ден. 


Той идва от нов завод за втечнен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург. Портовая се намира близо до компресорна станция в началото на газопровода "Северен поток 1", който пренася газ до Германия. 


Доставките по тръбопровода са ограничени от средата на юли, като руснаците обясняват това с технически проблеми. Според Берлин обаче това е политически ход, предприет след нахлуването на Русия в Украйна.

От юни изследователите отбелязват значително увеличение на топлината, излъчвана от съоръжението като се смята, че става дума за изгаряне на газ. 


Първите признаци, че нещо не е наред, дойдоха от финландски граждани близо до границата, които съобщиха за големи пламъци на хоризонта. Въпреки че изгарянето на газ е обичайно в преработвателните предприятия - обикновено се прави по технически причини или причини за безопасност - мащабът на това изгаряне обърква експертите.


Други смятат, че може да има технически предизвикателства при справянето с големите количества газ, които се доставят към газопровода "Северен поток 1".


Руската енергийна компания "Газпром" може да е възнамерявала да използва този газ за производството на LNG в новия завод, но може да е имала проблеми с боравенето с него и най-безопасният вариант е да го запали.


Това може да е и резултат от търговското ембарго на Европа с Русия в отговор на нахлуването в Украйна.


"Газпром" - руският държавен енергиен гигант, който притежава централата - не е отговорил на искания за коментар относно изгарянето.


Въздействието върху околната среда от изгарянето тревожи учените.


Според изследователите изгарянето е много по-добро от простото изпускане на метана, който е ключовата съставка в газа и е много мощен агент за затопляне на климата.


Русия има опит в изгарянето на газ - според Световната банка, тя е страна номер едно, когато става дума за обем на изгаряне.


Но освен отделянето на около 9 000 тона CO2 еквивалент всеки ден причинява и други значителни проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2937 |26.08.2022 Русия е получила стотици ирански дронове за войната в Украйна . 0| 3180 |26.08.2022 Кулеба: Критиците на оръжейните доставки за Украйна искат Русия да победи възможно най-бързо . 0| 2636 |25.08.2022 Русия масово е използвала касетъчни боеприпаси в Украйна . 0| 2963 |25.08.2022 Русия призна, че тя стои зад удара в Чаплин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads