Реклама / Ads
13| 4868 |13.02.2022 НОВИНИ

БДЖ купува нови двуетажни и едноетажни влакове за близо 1 млрд. лв.

.
Източник: БГНЕС
Нови двуетажни и едноетажни влакове за близо един милиард лева ще бъдат закупени от Българските железници, тръжната процедура ще започне до края на месеца, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на транспорта инж. Илия Илиев.
 

БДЖ предвижда да закупи седем двуетажни влака и 35 едноетажни влака, както и 18 маневрени електрически локомотива. Към тях ще има системи за дигитализация, които ще гарантират сигурността.

 

Двуетажните влакове ще обслужват големия пътникопоток в района на София, едноетажните ще са за три агломерации - Варна, Бургас, Велико Търново. Предвиждат се и 20 състава за влакове тип "Интерсити", които представляват локомотив плюс четири вагона за близките градски разстояния.

 

Процедурата е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Формулярите за търговете за подготвени и приети от Министреството на финансите, предстои изпращането им в Европейската комисия. При одобрение, се очаква доставката да е налична до три години, както са регламентите на плана, уточни Илиев.По същия план е предвидено изграждането на Интермодален терминал в Русе, който е в завършена проектна фаза.

 

Голям проект на стойност 205 милиона лева е предвиден за подобряване на системите за сигурност, сигнализация и телекомуникация по линията Русе-Каспичан.

 

По ОП "Транспортна свързаност" са планирани средства за изграждането на железопътен възел Горна Оряховица на стойност около 125 милиона лева. Отделно от това ще се предвидят средства за интермодален терминал в близост до Летището в Горна Оряховица, както и средства за проучване за възстановяване на железопътната линия "Горна Оряховица - Елена", закрита преди близо 20 години, посочи заместник-министър Илиев.

 

"Крайно време е след близо 30-годишен период на рушене на железопътния транспорт и инфраструктурата да започне неговото възстановяване на съвременно, високо ниво. Средства има и воля на правителството също има", подчерта той и допълни, че 100 милиона лева повече от предвиденото ще бъдат предназначени конкретно за железопътния транспорт в бюджета за 2022 година.

 

"С 50 процента ще бъдат намалени инфраструктурните такси за всички железопътни превозвачи, което е добър знак, че правителството ще обърне внимание на екологичния транспорт, в който ще бъде гарантирана чистотата, хигиената и сигурността", отбеляза заместник-министърът.

 

По линия на европейската TEN-T-мрежа в България ще има възможност да бъде изграден нов основен ЖП коридор в направлението Русе - Горна Оряховица - Димитровград, с връзка към Алекснадропулис.

 

Според заместник-министъра има решение на ниво Министерство на транспорта, подкрепено от министър-председателя за изграждане на високоскоростна железопътна линия с направление Букурещ - София - Атина. Предстои стартирането на процедурите за предварително проучване още през тази година на тези съвсем нови трасета, подчерта Илиев, цитиран от БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2974 |13.02.2022 3625 са новите случаи на коронавирус у нас . 8| 8562 |13.02.2022 От ВМРО биха се гръмнали, само и само да влязат в новините . 27| 3975 |12.02.2022 Атанас Атанасов е новият стар лидер на ДСБ . 22| 4619 |12.02.2022 Край на ерата Каракачанов: ВМРО има трима нови лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads