Реклама / Ads
17| 9914 |10.11.2008 НОВИНИ

Бебета на ясла вече и след навършване на 3 месеца

.
Бебетата да тръгват на детски ясли след навършване на 3 месеца, а не от 10, както е сега. Революционната промяна е записана в нова наредба на Министерството на здравеопазването.
 

Тя е минала през необходимото съгласуване и предстои да бъде подписана от министъра д-р Евгений Желев, за да влезе в сила.
Според авторите на проекта по този начин ще бъдат улеснени жените, които искат да се върнат по-бързо на работа след раждането на детето си. "Таксата за детска ясла в София е 40 лева на месец, а бавачка се наема за поне 400 лева", коментираха те.
В кърмаческите групи ще се приемат от 6 до 8 бебета на възраст 3 до 9 месеца. Когато има достатъчно желаещи майки, всеки директор на детска ясла е длъжен да открие група. Бебетата обаче могат да останат там само през деня.

deca_3meseca_2.jpg
В наредбата се запазва изискването за праг от 10 месеца на бебетата при записване в седмична ясла, съобщи "Градски вестник".
Малчуганите, както и досега, ще ходят на ясла, докато навършат 3 години. Групите могат да бъдат смесени - с 8 до 16 деца на различна възраст.
Новата наредба задължава заради кърмачетата яслите да наемат медицинска сестра с висше образование или акушерка-бакалавър, педагог и детегледачка. В задълженията на сестрата и акушерката влиза и правенето на гимнастика и масаж на кърмачетата.
"Като представител на община, в която има недостиг на места в детските заведения, смятам, че още повече ще се увеличи дефицитът." Така столичният заместник-кмет по образованието Йорданка Фандъкова коментира идеята за кърмачетата. Според нея дете на 3 месеца трябва да се отглежда в семейството си, а не в ясли. Докато не навърши две-две и половина години, няма място в институция, но все пак това си е лично решение на майката, добави тя.
Фандъкова, която се спряга за вицепремиер при евентуален кабинет на ГЕРБ догодина, смята, че у нас постепенно трябва да се въведе изискването от 3-годишна възраст децата да тръгват задължително на градина. В момента тази възраст е 6 години в България и 5 - в други европейски държави. Frognews.bg

deca_3meseca_1.jpg  снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5159 |10.11.2008 За 19 г. политиците се вплели в корупционни схеми . 14| 9246 |10.11.2008 От 10.11.1989 г. събитията връхлетяха главоломно . 22| 4780 |10.11.2008 България - в Топ 100 на страните-измамници с евросредства . 6| 5075 |10.11.2008 В нета предпочетоха Пл. Константинов пред Бербатов за "мъж на годината"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads