Реклама / Ads
0| 2539 |18.08.2023 НОВИНИ

Беларуски опозиционен журналист е наказан с шестмесечен престой в карцер

.
Анджей Почобут Източник: БГНЕС
Анджей Почобут - политическият затворник, журналист и активист, защитаващ правата на полското малцинство в Беларус - ще прекара следващите шест месеца в карцер, съобщи съпругата му Оксана.
 

По думите й първият лекар, който е прегледал Почобут, не се е съгласил да го изпрати в наказателната килия, докато другият не е възразил.

 

Съпругата на дисидента написа във Facebook, цитирайки писмо, задържано от мъжа ѝ, че той е наказан с шестмесечен престой в карцер, защото е отказал да „върши работа, която не може да бъде свършена", предаде „TVP World”.

 

„Лекарят отказа да подпише удостоверение, че здравословното му състояние позволява да бъде държан в наказателна килия, защото прегледът показа нарушения в сърдечния му ритъм и кръвно налягане от 190/140. Но на следващия ден дошъл по-опитен медик и подписал удостоверението. Той го изпрати в карцера и сега, когато измерват кръвното налягане на Анджей, не показват резултатите."
 

Преди около месец и половина известният опозиционер е отведен на място за изтърпяване на наказанието - наказателна колония в Новополоцк в Северен Беларус. На 12 август става ясно, че той е бил 30 дни в карцера. „Въпреки лятото, там беше толкова студено, че не можеше да се спи от студ", алармира той.


На 8 февруари журналистът е осъден на осем години в наказателна колония със строг режим. Присъдата беше произнесена от съдията от Гродненския областен съд Дмитрий Бубенчик. По време на подобието на политически процес, започнал от 16 януари, властите обвиниха Почобут, гражданин на Беларус и активист на полското малцинство, в „подбуждане на омраза" и приписаха на действията му култивиране на полска идентичност и публикуване на статии с „нацистка реторика“. Анджей Почобут е обвинен и в агитация на действия срещу държавността. През май Върховният съд отхвърли жалбата му и потвърди присъдата.

 

Общосподеленото мнение сред правозащитните организации е, че етническият поляк е политически затворник, а акцията срещу него е политически мотивирана. Полските власти настояват Почобут да бъде освободен и да бъде очистен от фалшивите обвинения. Полското МВнР многократно увери, че непрекъснато работи за освобождаването на дисидента.
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2831 |18.08.2023 Журналистът Йово Николов: Разкритията на поръчкови убийства в България е 0,01% . 6| 7605 |17.08.2023 Журналистът Григор Лилов със своя версия за убийството на Алексей Петров . 10| 3060 |17.08.2023 Журналист: Извършителят ще стане ясен. Големият въпрос е кой е поръчал Алексей Петров . 8| 4453 |16.08.2023 Журналистът Йово Николов: Алексей Петров е от хората, които не умират в леглото си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads