Реклама / Ads
3| 3286 |20.12.2022 НОВИНИ

Белобрадова: Българските училища в окупираните от Русия райони са затворени

.
Елисавета Белобрадова
Доколкото имаме информация, българските училища в окупираните от Русия райони са затворени. Това са районите на Таврия. Във всички свободни територии на Украйна работят както неделните училища, така и тези в държавната система на образованието, в които се преподава не само български като предмет, но има и предмети, преподавани на български.
 

Това съобщи Елисавета Белобрадова, която е депутат от ДБ и член на парламентарната Комисия по образование. "Българската държава се опитва да подкрепи по всякакъв начин бесарабските българи в Украйна. Дезинформацията, че в Украйна е забранен българският език не трябва да бъде следвана. Тя е манипулация. Единствените територии, в които българският е забранен, а и украинският, са окупираните от Русия“, уточни тя.

 

Ирина Владикова, която е директор на българското училище във Виена и председател на Асоциацията на неделните училища обясни, че информацията за Запорожието е оскъдна.

 

„Знаем, че им е много трудно. Най-големият проблем е липсата на ток и отопление. Немислимо е протичането на нормален учебен процес“.

Тя отбеляза, че има увеличение в броя на децата, които посещават курсовете за подготовка на студенти.

 

„Това е крачка за следване в българските висши учебни заведения“.

Страдат не само колегите ни в Украйна, но и тези в Русия, заяви Ирина Владикова.

„Информацията за преподавателите на територията на Руската федерация също е много тревожна. Заради тенденцията да се ограничат или затворят българските училища, те са на прага на приключване на учебните процеси. Много уроци се провеждат онлайн. Доста наши колеги се прибраха в България. Не е лесно“.

Отговорните лица трябва да заемат позиция и да настояват нашите деца навсякъде по света да могат да изучават майчиния си език, призова тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2986 |16.12.2022 Сигнали за бомби затвориха летището и евакуираха училища, търговски център и хотели в РСМ . 2| 3380 |15.12.2022 Пендаровски: Българските клубове да спазват закона за имената си . 2| 2927 |14.12.2022 Иво Христов: Да не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си . 1| 2919 |14.12.2022 Иво Христов към ЕП: Да не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads